patizon | 1 kg |
tvrdý sýr | 100 g |
polenta + na obalení | cca 8 lžic |
vejce | 2 ks |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Ingredience: |
Podávejte ideálně s vařenými brambory, zeleninou a jogurtovou "tatarkou" domácí výroby.
U nás doma se patizon nikdy nejedl, ale když jsem ho dostala ve farmářské bedýnce, jala jsem se experimentovat. A skromnost stranou - tohle jídlo se mi opravdu vydařilo.
Oloupejte patizon a rozkrojte ho na menší části (většinou je jednodušší tyto dva kroky přehodit a nejdřív tu obludu s tvrdou slupkou nějak rozkrájet). Vydlabejte semínka a na hrubém struhadle nastrouhejte. Posolte a nechte chvíli "vypotit". Pak vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte strouhaný sýr, vejce a polentu (množství si upravte podle potřeby). Podle svých zvyklostí osolte a opepřete. Tvarujte karbanátky, obalte je v polentě a můžete smažit nebo péct na pečicím papíru v troubě (na 180°C asi 30 minut).
Podrobné info: