Ingredience: | |
střední patizon | 1 ks |
kurkuma | 2 lžičky |
cibule | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
Ghí | dle potřeby |
citronová tráva | 4 stonky |
kokosové mléko | 200 ml |
zeleninový vývar | 150 ml |
uvařená cizrna | 200 g |
kořen zázvoru | cca 3 cm |
limetka | 1 ks |
mátové lístky | hrst |
jasmínová rýže | dle potřeby |
Počasí je ještě letní, ale listy na stromech už začínají pomalu měnit barvu, a to je pro mě znamení, že je třeba začít zkoušet různé druh karí. Dýňové je u nás oblíbené a jelikož jsem narazila na žlutý patizon, což je vlastně odrůda dýně, tak jsem se rozhodla jako první letošní karí udělat patizonové a ozvláštnit jej cizrnou.
Na tuku si osmahneme najemno nakrájenou cibulku, poté přidáme na kostičky nakrájený patizon, citronovou trávu (svážeme si stonky provázkem, aby se nám poté lépe vyndávala), stroužek česneku a zasypeme kurkumou. Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem a přivedeme k varu. Poté karí vaříme cca 10 minut a poté přidáme scezenou cizrnu. Osolíme, opepříme. Ještě chvíli povaříme. Jakmile je patizon měkký, tak stáhneme z plamene a přidáme nastrouhaný zázvor. Vyndáme stonky citronové trávy, a část patizonu a cizrny. Zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem a tím zahustíme. Poté přidáme oddělenou část patizonu a cizrny. Dochutíme šťávou z poloviny limetky, případně dosolíme či dopepříme.
Podáváme s jasmínovou rýží a dozdobené lístky máty.
Podrobné info: