Ingredience: | |
cherry rajčata | 900 g |
česnek | 3 stroužky |
balzamikový ocet | 3 lžíce |
olivový olej | 4 lžíce |
javorový sirup | 1 lžíce |
sušený tymián | 1/2 lžičky |
mořská sůl | dle chuti |
Pečená rajčata jsou super dobrotou s všestranným použitím. Kdo neochutnal, neuvěří! Hodí se do salátů, pomazánek, zeleninových i masových pokrmů. Ovšem stejně dobře chutnají i jen tak na vidličku.
O tom bych mohla beze studu vyprávět. Vždy, když je dělám, půlka plechu zmizí dřív, než by jeden řekl švec (prťavec). Recept je sice malinko časově náročnější, ale určitě stojí za vyzkoušení.
Rajčata na šířku rozřízneme na půl, ale nedořízneme úplně, necháme lehce spojené slupkou. Tak nám lépe udrží balanc na plechu a půjdou lépe potřít. Rajčata vyrovnáme na plech (30 x 35 cm) vyložený pečícím papírem, řeznou stranou vzhůru.
Olivový olej, balzamiko a javorový sirup smícháme. Přidáme tymián a prolisované stroužky česneku. Touto směsí potřeme rajčata. Nakonec vše posypeme mořskou solí.
Do trouby rozpálené na 220 stupňů vložíme připravená rajčata a po dvou minutách troubu vypneme, ale neotvíráme. Takto necháme hodinku odpočinout. Poté opět vyhřejeme na 220 (s rajčaty uvnitř) a zase vypneme. Opět necháme hodinku dáchnout. A do třetice všeho dobrého si dáme ještě jedno kolečko. To znamená, že se rajčata pekla a sušila celkem tři hodiny čistého času.
Po posledním odpočinku v troubě rajčata vyndáme, ochutnáme (mlaskání povoleno) a ještě horká přendáme do sklenice s uzávěrem. Sklenici naplníme až po okraj, abychom vytěsnili co nejvíce vzduchu a uzavřeme. Po vychladnutí skladujeme v chladu a podle potřeby používáme.
Podrobné info: