Pažitka
Název:

Pečená cherry rajčata


Pečená cherry rajčata


Ingredience:
Ingredience:
cherry rajčata900 g
česnek3 stroužky
balzamikový ocet3 lžíce
olivový olej4 lžíce
javorový sirup1 lžíce
sušený tymián1/2 lžičky
mořská sůl dle chuti
Postup přípravy:

Pečená rajčata jsou super dobrotou s všestranným použitím. Kdo neochutnal, neuvěří! Hodí se do salátů, pomazánek, zeleninových i masových pokrmů. Ovšem stejně dobře chutnají i jen tak na vidličku.

O tom bych mohla beze studu vyprávět. Vždy, když je dělám, půlka plechu zmizí dřív, než by jeden řekl švec (prťavec). Recept je sice malinko časově náročnější, ale určitě stojí za vyzkoušení. 

Rajčata na šířku rozřízneme na půl, ale nedořízneme úplně, necháme lehce spojené slupkou. Tak nám lépe udrží balanc na plechu a půjdou lépe potřít. Rajčata vyrovnáme na plech (30 x 35 cm) vyložený pečícím papírem, řeznou stranou vzhůru.

Olivový olej, balzamiko a javorový sirup smícháme. Přidáme tymián a prolisované stroužky česneku. Touto směsí potřeme rajčata. Nakonec vše posypeme mořskou solí. 

Do trouby rozpálené na 220 stupňů vložíme připravená rajčata a po dvou minutách troubu vypneme, ale neotvíráme. Takto necháme hodinku odpočinout. Poté opět vyhřejeme na 220 (s rajčaty uvnitř) a zase vypneme. Opět necháme hodinku dáchnout. A do třetice všeho dobrého si dáme ještě jedno kolečko. To znamená, že se rajčata pekla a sušila  celkem tři hodiny čistého času. 

Po posledním odpočinku v troubě rajčata vyndáme, ochutnáme (mlaskání povoleno) a ještě horká přendáme do sklenice s uzávěrem. Sklenici naplníme až po okraj, abychom vytěsnili co nejvíce vzduchu a uzavřeme. Po vychladnutí skladujeme v chladu a podle potřeby používáme. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Martina Khatib

    zavřít okno