Pažitka
Název:

Pečená jehněčí kýta se smetanovým špenátem a bramborovo-celerovou kaší


Pečená jehněčí kýta se smetanovým špenátem a bramborovo-celerovou kaší


Ingredience:
Ingredience:
jehněčí kýta1 kg
česnek2 stroužky
rozmarýn2 snítky
sůl dle chuti
olej2 lžíce
Smetanový špenát:
listový špenát500 g
máslo1 lžíce
smetana50 ml
šalotka2 ks
Kaše:
brambory0,5 kg
střední celer1/2 ks
máslo100 g
smetana50 ml
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Pekla jsem jehněčí... poprvé v životě! Prošpikovala jsem ho česnekem a rozmarýnem, k tomu udělala smetanovej špenát na šalotce, bramborovo-celerovou kaši a bylo to neskutečný žrádlo!!! Pro příště vím, že tu kost před pečením vytáhnu, páč se to pak líp krájí, žejo.

Jehněčí kýtu zbavíme kosti (nemusíme), prošpikujeme ji kousky česneku, větvičkami rozmarýnu a dobře ji osolíme ze všech stran. Na rozpáleném oleji maso zprudka zatáhneme a dáme péct do vyhřáté trouby na 120 stupňů na 30 minut. Teplotu stáhneme na 85 stupňů a pozvolna pečeme další dvě hodiny. Kýtu můžeme podlit trochou vývaru a přihodit do pekáče cibuli nakrájenou na klínky. Dobu pečení samozřejmě přizpůsobíme váze masa.
Oloupané brambory a celer nakrájíme na kostky a uvaříme je v osolené vodě do měkka. V rendlíku si rozehřejeme máslo se smetanou, které postupně přiléváme do celerovo-bramborové směsi, ze které metličkou nebo šťouchadlem vytvoříme kaši a dosolíme ji dle potřeby.
Na lžíci másla necháme zesklovatět nakrájenou šalotku, přihodíme špenát a restujeme, dokud nezměkne. Přilijeme smetanu, krátce povaříme, dochutíme solí a je to.
Maso necháme po upečení krátce odpočinout, krájíme ho na plátky a podáváme s máslovou bramborovo-celerovou kaší a smetanovým špenátem.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno