Ingredience: | |
střední červená řepa | 4 ks |
česnek | 1 palice |
sůl | 1 lžička |
hořčičná semínka | 1 lžíce |
sušený tymián | 1 lžíce |
balzamikový ocet | 5 lžic |
kokosový olej | 2 lžíce |
citronová šťáva | 2 lžíce |
Protože se nám blíží léto a čas salátů a lehkých jídel, dostalo se na řadu zpracování posledních zbytků červené řepy. Řepa už bohužel není po dlouhé zimě tak chutná za syrova, jak jí mám v oblibě, proto jsem tentokrát zvolila úpravu pečením.
Mimo to jsem se vydala na "lov" jedlých rostlinek, tak z toho na talíři vznikla barevně zajímavá kombinace. Nebojte se sbírat kytičky, které nám příroda nabízí. Lidé je konzumovali vždy, jejich divokost nám dává spousty energie a výživných látek. Navíc naprosto zadarmo a s bonusem dobrého pocitu z hezké procházky.
A ne, nevadí mi, že tu pampelišku možná před tím ožužlávala srnka. Když si představím, co všechno se dělá s kupovanou zeleninou od pěstování, přes cestu do obchodu, skladování, až po manipulaci v samotném krámě, je nějaké znečištění od zvířat jen slabým odvárkem. Všeho moc škodí, i té čistoty. Proto hurá na kytičky, imunitní systém vám bude nesmírně vděčný.
Jídlo bylo díky kytičkám úžasně fotogenické, tak se omlouvám za tu nálož fotek :o
Postup:
Řepu podávejte jako přílohu třeba k nějakému nákypu nebo placičkám. Moc dobrá je i jako lehká večeře, jen smíchaná s pampeliškovými listy (rukolou) a posypaná opraženými vlašskými ořechy.
Podrobné info: