Ingredience: | |
vepřová plec | 1000 g |
velká cibule | 2-3 ks |
čerstvé žampiony | 250 g |
červené víno | 300 ml |
mrkev | 2 ks |
celer | 1 ks |
petržel | 1-2 ks |
tymián | 2-3 snítky |
paprika uzená | 1 lžička |
mleté nové koření | 1 špetka |
bobkový list | 3 ks |
sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka |
kmín | 1 špetka |
olej | 2 lžíce |
zeleninový vývar | 1 kostka |
Měla jsem velkou chuť, na maso nadivoko. Tak jsem zkusila plec upravit na tento způsob. Věřím, že vám bude chutnat, tak jako mně.
Cibuli nakrájíme na plátky, zeleninu na kolečka. Maso zpevníme provázkem, aby dobře drželo tvar.
Vepřovou plec osolíme, opepříme, posypeme kmínem a poprášíme uzenou paprikou. Na hlubší pánvi orestujeme na rozpáleném oleji, všechny pokrájené cibule, vložíme okořeněné maso, kousky zeleniny a zprudka vše opečeme. Orestované maso se zeleninou a cibulí a přendáme i se sosem na pekáček a podlijeme vývarem. Vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 35 minut.
Po této době přidáme pokrájené žampiony, přilijeme červené víno, pokladem tymiánem a pečeme dál doměkka. Maso přeléváme výpekem a průběžně podléváme, nezahušťujeme. Pokud je sos řídký, můžeme eventuelně zahustit moukou nebo solamylem.