Pažitka
Název:

Pečené brambory s pestem

vegetariánský recept


Pečené brambory s pestem


Ingredience:
brambory4 ks
smetana ke šlehání1,5 dcl
zeleninový vývar0,75 dcl
citronová šťáva1 lžíce
česnek2 stroužky
čerstvá nasekaná bazalka3 lžíce
strouhaný parmazán2 lžíce
kešu ořechy hrst
sůl špetka
pepř špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Klasik by pravil "jak primitivní" a já dodávám nikoli "jak účinné", ale jak výborné! To prostě musíte zkusit!

Operte buď 4 opravdu velké brambory (tak kolem 220 g), nebo několik menších. Propíchejte slupky vidličkou, vetřete do nich trochu soli a dejte péct. Já své 150gramové pekla asi 45 minut, ty velké by potřebovaly tak hodinu. Po upečení je podélně rozkrojte a lžící vydlabejte (ve slupce nechte jen tenkou vrstvu. Vydlabanou hmotu v misce rozmačkejte vidličkou.

Mezitím v rendlíku smíchejte smetanu na šlehání a zeleninový vývar. Nechte vařit přibližně 8-10 minut, aby se asi tak polovina odpařila. Pak přidejte lžíci citronové šťávy, rozetřený česnek, bazalku, sůl a pepř. Směs vmíchejte do bramborového pyré a přidejte 1 lžíci strouhaného parmazánu a hrst nasekaných kešu ořechů. Naplňte brambory, posypte je navrch zbylým parmazánem a ještě dejte chvíli péct, dokud povrch nezezlátne (asi 10-15 minut). Podávejte se zeleninovým salátem a oblíbeným dipem. Já míchám bílý jogurt, tvaroh a termizovaný sýr s česnekem a pažitkou. Je to rychlé, výborné a zdravé.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Leona Meindlová

    zavřít okno