brambory | 1 kg |
anglická slanina | 20 dkg |
cibule | 2 ks |
česnek | 1 palice |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
bylinky | dle chuti |
Ingredience: |
Předem bych chtěla upozornit, že tento recept nebude žádný vrchol gastronomie, ale nám prostě chutná.
Brambory se pečou od nepaměti. Kdo z nás by si nepamatoval na chuť a vůni horké brambory právě vyhrabané z popela táboráku. Možná i proto pečení a zapékání brambor láká ke stále novým kombinacím, proto vznikají tak nápadité recepty, ale já se držím klasiky…brambora, kus špeku, cibule a česnek ;).
Brambory omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky (já jsem je tentokrát i oloupala, protože už nebyly tak pevné jak mají být), cibule oloupeme a nakrájíme také na čtvrtky, česnek oloupeme na celé stroužky. Anglickou slaninu nakrájíme na větší kousky, ale ne moc tlusté. Pokud mám čerstvé bylinky, přidám k tomu několik snítek tymiánu, oregana nebo i rozmarýnu. Vše "halabala" dáme na tácek z alobalu, (nesolím, nepepřím, nedávám olej ani sádlo, slanina pustí přesně to co má) který ještě obalíme silnějším alobalem. Pečeme na grilu a průběžně otáčíme, nebo i v troubě přibližně 45 minut. Dochutíme solí, pepřem a pak už si pochutnáváme na české klasice.
Podrobné info: