Čočkové nočky: | |
červená čočka | 60 g |
menší cibule | 1 ks |
olej | 1 lžíce |
kurkuma | 1/2 lžičky |
sůl | špetka |
vývar nebo voda | na podlití |
lučina | 1 lžíce |
Mrkvový dip: | |
očištěná mrkev | 100 g |
olej | 1 lžíce |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
bílý jogurt | 2 - 3 lžíce |
koriandr | snítka |
Díky tomu, že je červená čočka loupaná, je jedinou luštěninou, která nenadýmá.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Mrkev nakrájíme na 1 cm silné plátky a smícháme s olejem, solí a pepřem. Plech vložíme pečícím papírem, rozložíme na něj mrkev a dáme na půl hodiny péct.
Cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme dozlatova. Čočku propláchneme a vložíme na pánev, podlijeme vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme kurkumu a za občasného podlévání a míchání vaříme doměkka. Tekutinu vyvaříme, čočku odstavíme a necháme zchladnout. K čočce přimícháme lučinu, případně dosolíme a pomocí lžic tvoříme nočky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Z trouby vyndáme mrkev a vložíme dovnitř nočky. Pečeme asi 20 minut.
Mrkev přendáme do misky a necháme vychladnout. Poté přidáme jogurt a tyčovým mixérem rozmixujeme. Koriandr nasekáme najemno a přimícháme ke směsi, dosolíme.
Podrobné info: