Pažitka
Název:

Pečené jehněčí kolínko na zelenině, mladém česneku a olivách

paleo, whole30


Pečené jehněčí kolínko na zelenině, mladém česneku a olivách


Ingredience:
Ingredience:
jehněčí kolínka2 ks
cibule2 ks
mrkev2 ks
celer2 řapíky
mladý česnek i s natí1 palička
rajský protlak1 lžíce
skořice kousek svitku
bobkový list2 ks
kardamom6 tobolek
nové koření6 kuliček
čerstvé oregánové lístky hrstička
samneh (jehněčí sádlo) dle potřeby
masový vývar dle potřeby
zelené olivy hrst
drcený pepř špetka
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Takovou "jeskynní" dietu si určitě oblíbíte. Paleo není však dieta, ale styl života a stravování. Hlavní myšlenkou je, konzumovat co nejmenší množství škodlivých potravin a to se nám přece všem líbí, no ne?

Na hrubo pokrájenou cibuli osolíme a na jehněčím sádle orestujeme do sklovita. Přidáme kardamom, nové koření, skořici, bobkáče a necháme rozvonět. Na tomto základu ze všech stran opečeme osolená a opepřená kolínka. Vmícháme na větší kostičky pokrájenou mrkev, celer a česnek, rajský protlak, na drobno posekané oregáno, a opět chvilenku restujeme. Nakonec vše podlijeme vývarem (asi 300 ml), vložíme do trouby vyhřáté na 160 stupínků (horní a dolní) a zhruba tři a půl hodinky pečeme. Na posledních 30 minut pečení přidáme olivy. 

Zda je maso řádně propečené poznáte podle toho, že jde lehce oddělit od kosti, odpadne téměř samo.

Během pečení kolínka poléváme výpekem a podle potřeby dále podléváme. Podáváme s libovolnou zeleninovou kaší (doporučuji vyzkoušet z topinambur).

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Martina Khatib

    zavřít okno