Ingredience | |
kvásek rozkvašený | 150 g |
žitná mouka | 120 g |
špaldová mouka jemně mletá | 180 g |
české Ghí | 8 lžic |
vejce | 1 ks |
soli | 1 kávová lžíce |
sezamové semínko | 2 lžíce |
konopné semínko | 2 lžíce |
medvědí česnek | 3-4 lžíce |
Když dokrmuji kvásek vždy zůstane nějaký přebytek, jenže tentokrát jsem měla jasný záměr, a tak jsem jej rozkvasila více. Tyto krekry milujeme, jsou luxusní, křupavé, lze je připravit ve spoustě variantách, se semínky, mákem, s medvědím česnekem… Náš malý je miluje a my také rádi slané křupání a kváskové je prostě někde jinde.
Příprava je rychlá a snadná, prosejeme mouky, do proseté mouky přidáme již aktivní kvásek, Ghí, vejce, sůl, semínka a pesto z medvědího česneku, pokud nemáme můžeme použít česnek. Jsou skvělé i bez semínek a místo nich jako posyp mák.
Propracujeme důkladně těsto:
Těsto, nesmí být suché klidně mastnější, necháme 1-2 hodiny překryté utěrkou, já měla dnes hodinu a stačilo. Po nakynutí rozválíme na tenké těsto přibližně necelý půl centimetr a vykrajujeme rádýlkem krekry, pokud nemáme postačí vroubkovaný nůž.
Vykrojené krekry klademe na plech vystlaný pečícím papírem, postříkáme vodou a necháme nakynout do rozehřátí trouby, pečeme dozlatova při teplotě 180- 200°C a necháme vychladnout.
Příjemné chroupání u vínečka.
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: