Pažitka
Název:

Pečený bažant s brusinkovou omáčkou, karamelizovanou mrkví a šťouchanými brambory s opečenou cibulkou a špekem


Pečený bažant s brusinkovou omáčkou, karamelizovanou mrkví a šťouchanými brambory s opečenou cibulkou a špekem


Ingredience:
Ingredience:
stažení bažanti2 ks
anglická slanina150 g
špek50 g
tymián snítka
máslo1 lžíce
Omáčka:
brusinková zavařenina2 lžíce
červené polosladké víno6 lžic
máslo dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
hladká mouka (špaldová)1 lžíce
drůbeží vývar dle potřeby
Šťouchané brambory:
brambory dle potřeby
kmín dle chuti
sůl dle chuti
cibule1 ks
zbytek špeku a slaniny z přípravy masa dle potřeby
Mrkev:
mrkev3 ks
máslo plátek
třtinový cukr1 lžíce
med1 lžička
citronová šťáva dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

U nás byla dnes velká premiéra a to hned dvakrát. Na myslivecké zábavě jsme vyhráli dva opeřené a vykuchané bažanty. První premiéra tedy byla, jestli je stáhnout nebo oškubat. Tohoto úkolu se zhostil manžel a zvolil způsob stažení. Byl šikovný, ale prohlásil, že bažanta už nechce vidět. Ale já si myslím, že to chce jen praxi! No, a druhá premiéra byla, nějak důstojně ho uvařit. Jestli se mi to povedlo, to už nechám na vás...

Bažantí maso je suché a proto se doporučuje prošpikovat. Špek si rozkrájejte na tenčí špalíky. Čepelí nože nařízněte sval a do vzniklého zářezu zasuňte špalík špeku. Takto postupujte u obou bažantů po celém těle. Maso jen mírně osolte a zabalte do anglické slaniny. Bažanty dejte do pekáče, podlijte trochou vody a přidejte asi lžíci másla a tymián, který můžete strčit bažantovi i do bříška. Pekáč přiklopte víkem a dejte do rozpálené trouby na 230°C. Pečte asi 30 minut, pak ztlumte na 200°C a pečte ještě asi 40 minut. Před dopečením sundejte víko, maso polejte výpekem a dopečte do křupava.

Když je maso měkké, slijte výpek z masa do kastrůlku. Maso nechte v teplé vypnuté troubě. Výpek přiveďte k varu. V misce si rozmíchejte trochu vody s moukou a zahustěte výpek. Za stálého míchání postupně vlívejte mouku. Nemusíte použít všechnu záklechtku, jen podle potřeby. Přidejte víno a nechte provařit aspoň deset minut. Neustále míchejte a podle potřeby podlévejte drůbežím vývarem.

Když je mouka v omáčce provařená, přidejte dvě lžíce brusinkové zavařeniny, nechte prohřát, vypněte sporák a v omáčce nechte rozpustit velkou lžíci másla. Podle chuti dosolte a opepřete.

Brambory uvařte ve vodě doměkka společně s kmínem a solí. Vodu sceďte. V rozehřáté pánvi nechte vypražit špek a slaninu, nakrájené na malé kostičky. Přidejte pokrájenou cibuli nahrubo a nechte společně orestovat dozlatova. Pokud je cibulka suchá, podlijte kapkou oleje. Není potřeba, aby cibule plavala v oleji, ale je důležité, aby se rovnoměrně opékala.

Obsah pánve přisypte k bramborům a společně rozšťuchejte.

Oloupanou mrkev nakrájejte na stejně velké hranolky a vařte cca 8 minut v osolené vodě. Mrkev sceďte a prolijte studenou vodou. V sítu nechte vykapat.

V pánvi rozpuste máslo, přisypte cukr a nechte ho rozpustit. Přidejte mrkev a med. Nechte společně provařit na mírném plamenu. Nakonec dochuťte pár kapkami citronové šťávy a solí.

Maso naporcujte nůžkami na drůbež a servírujte.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno