Ingredience: | |
vepřový bůček | 600 g |
kmín | dle chuti |
česnek | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Zelí: | |
sterilované zelí | 1 sklenice (640g) |
malá cibule | 1 ks |
sůl | dle chuti |
cukr | dle chuti |
sádlo | dle potřeby |
kmín | dle chuti |
ocet | dle chuti |
hladká mouka | dle potřeby |
Bramborový knedlík: | |
brambory uvařené ve slupce | 500 g |
hrubá mouka | cca 150 g |
vejce | 1 ks |
sůl | dle chuti |
Milujete českou klasiku stejně jako já? Pečený bůček je pro mě ihned po svíčkové snad ta největší česká klasika, a pokud jej doplníme domácím bramborovým knedlíčkem, zelím, nebo špenátem, tak to prostě nemá chybu.
Pečený bůček
Bůček osolíme, okmínujeme, potřeme rozmačkaným česnekem, podlijeme vodou a dáme péct do trouby. Průběžně přelíváme výpekem, aby se udělala hnědá kůrčička.
Zelí
Nejdříve slijeme lák ze zelí a necháme jej okapat. Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, zakápneme trochu octem a přisypeme cukr a nakonec zaprášíme moukou (ale není podmínkou).
Bramborové knedlíky
Brambory nastrouháme a vysypeme doprostřed válu. Uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, které osolíme, aby zůstalo krásně žluté, osolíme trochu i brambory a přidáme mouku. Vypracujeme husté hladké těsto, ze kterého vyválíme válečky, která už jen uvaříme ve vodě.
Podrobné info: