Pažitka
Název:

Pečený králík na rozmarýnu s červeným zelím


Pečený králík na rozmarýnu s červeným zelím


Ingredience:
Králík:
naporcovaný, dekapitovaný (bez hlavy) králík1 ks
rozmarýn4 snítky
mořská sůl dle chuti
olej2 lžíce
domácí máslo100 g
cibule1 - 2 ks
česnek5 stroužků
Zelí:
červené zelí1 malá hlávka
voňavý, uzený špek100 g
menší cibule2 ks
větší brambora1 ks
krystalový cukr4 lžíce
ocet (Bzencký)2 lžíce
sůl dle chuti
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Pečený králík na rozmarýnu s červeným zelím je klasická pochoutka na nedělní oběd. Rozmarýn pečínku rozvoní tak, že volat k obědu ani nemusíte.

Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme. Rozmarýn otrháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice. V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po asi půlhodince podlijeme trochou horké vody a opět přiklopíme. Pečeme doměkka cca 2 hoďky, na posledních 20 minut odryjeme pokličku, ať má masko hezkou barvičku. Sosík nesmí být příliš vodnatý. Je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat.
Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na slim nudličky. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava. Pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dc vody, osolíme, ocukrujeme, ooctujeme a dusíme doměkka. Ke konci dušení přidáme najemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit. Podle chutí dosolíme. Přidáme cukr a ocet podle chuti. Zelí by mělo býti spíše sladší.
Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno