Ingredience: | |
kuřecí křídla (nebo 1/2 kuřete) | 5 ks |
mrkev | 2 ks |
petržel | 2 ks |
celer | 1/4 ks |
větší cibule se slupkou | 1 ks |
česnek | 5 stroužků |
bobkový list | 2 ks |
pepř | 5 kuliček |
nové koření | 5 kuliček |
tymián | snítka |
olivový olej | kapka |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Tak si představte, že mě po tom celým pracovním, svatebním a narozeninovým maratonu skolila viróza. Pár dní dovolený teda strávím v posteli. Celá já. Na rýmičku a podobný neduhy je nejlepší poctivej silnej vývar! A ten "pečenej" je ze všech nejlepší! Jdeme na to.
Maso dobře osolíme a dáme na plech spolu s kousky zeleniny a kořením. Pokapeme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 45 minut, zkrátka dokud všechny ingredience nezezlátnou.
Po upečení vložíme vše do hrnce se studenou vodou, přidáme plocholistou petržel, ještě trochu soli a pepř. Nápek z plechu rozpustíme v troše horký vody a přilijeme ho také do hrnce. Celej tenhle proces nám zajistí krásnou zlatou barvu vývaru a ta chuť... no, počkejte si.
Vše přivedeme k varu a lžící sbíráme tvořící se pěnu. Pak stáhneme plamen na nejmíň a 2 - 3 hodinky necháme mírně probublávat. Nakonec vývar scedíme do čistého hrnce a už je jen na vás, čím ho doplníte. Můžete do něj pustit vejce nebo ho vylepšit domácími nudlemi. Já do něj obírám kuřecí maso a přidávám kořenovou zeleninu smaženou na másle. Dvě, tři porce si schovejte do mrazáku, ať se s tím zas nemusíte dělat, až budete nemocný jako já.
Podrobné info: