Ingredience: | |
vepřový bůček | 600 g |
velká jblka | 2 ks |
velké cibule | 2 ks |
bobkový list | 3 ks |
tymián | 2 lžičky |
světlé pivo | 300 ml |
vývar (bujón) | 300 ml |
olej | 2 lžíce |
sušený česnek | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Pečené brambory: | |
brambory | 500 g |
olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
O víkendu jsme u nás měli tuhle staročeskou dobrotu, kterou prostě miluji. Pečínka, je v moderním kabátku, ale přesto stejně dobrá, jako ji pekly naše babičky.
Bůček umyjeme, nakrájíme si 4 porce, osušíme a ostrým nožem nakrojíme do kůže proužky. Osolíme, opepříme a na pánvi s olejem zprudka orestujeme všechny čtyři strany každé porce. Poté přendáme do pekáče.
Na maso nakrájíme na úzké měsíčky jablíčka, na půlkolečka cibuli, přidáme bobkový list a posypeme česnekem a tymiánem. Nakonec vše zalijeme pivem a vývarem. Pekáč přiklopíme a pečeme asi hodinu v předehřáté troubě na 200°C. Potom bůček odkryjeme, polijeme výpekem a pečeme ještě dalších 30-40 minut na 180 °C do zlatova.
Příloha – Pečený brambor
Brambory umyjeme, neloupeme a rozpůlíme, pokapeme olejem, osolíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 200°C.
Recept je z televizního pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem,
na TV Paprika CzSk. Reprízy pořadu uvidíte od pátku 15.2.2019 od 21. hodin. Všechny recepty z pořadu najdete zde:
http://www.tvpaprika.cz/…/N/Nicely_Czech_with_Vendy_and_Adam
Fotos by: Katalin Sándor
Podrobné info: