Pažitka
Název:

Pelmeně plněné masem


Pelmeně plněné masem


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka500 g
vejce1 ks
mléko200 ml
sůl1/2 lžičky
Náplň:
mleté maso500 g
cibule1 - 2 ks
pepř dle chuti
sůl dle chuti
Dresing:
zakysaná smetana250 ml
čerstvé bylinky dle chuti
Postup přípravy:

Taky se vaše děti dívají na pohádku Máša a medvěd? Naši kluci ano a usoudili, že by tedy zkusili tu kaši, co Máša vaří (pozn. nic sladkého klukům nechutná). Tak ochutnali lžičku a usoudili, že "blééé". V jiném dílu pohádky zase vaří něco, co jsem zjistila, že jsou pelmeně. Takže jsme je včera vyráběli .. a ty jedli (neb to je slané a ne sladké. Pelmeně jsou národním jídlem Ruska a přilehlých zemí (ale podobné jídlo jedí i v Číně, Itálii atd.). Název vznikl zkomolením udmurtského "peľnjaň", což znamená "chléb ve tvaru ucha" ... neb právě tento tvar je pro pelmeně typický. Ale já musela vyrábět tvar, který byl v pohádce. Pojídají se se zakysanou smetanou, octem, křenem nebo hořčicí popř. se smaží na pánvi.

Do proseté mouky uděláme důlek, posypeme solí a rozklepneme vajíčko. Přidáme mléko a zpracujeme těsto, které nemá být lepivé, ani drobivé, tzn. podle potřeby přidáváme mouku či vodu. Necháme v potravinářské fólii asi hodinu v lednici odpočinout. Cibuli nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mleté maso, osolíme a opepříme. Z těsta vytvoříme váleček, nakrájíme na kousky, které rozválíme do kulatého tvaru. Doprostřed dáme lžičku masové směsi a zamotáme do tvaru měšce. Vaříme v osolené vodě cca 7 minut (než vyplavou). Horké pomažeme máslem a podáváme s dresinkem ze zakysané smetany a bylinek.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Monika Dvořáková

    zavřít okno