Název:Perfektní vegeburger
vegetariánský recept
Ingredience:
Ingredience: |
červená quinoa | 250 g |
střední batát nakrájený na kostky | 1 ks |
vařená cizrna | 1 hrnek |
malá najemno nakrájená cuketa | 1 ks |
dýňová semínka | 1/2 hrnku |
drcené lněné semínko | 5 lžic |
nahrubo nakrájená čerstvá bazalka | 3 lžíce |
sůl | 1/2 lžičky |
pepř | 1/2 lžičky |
čerstvý tymián | 1/2 lžičky |
olej | 2 lžíce |
Postup přípravy:Už jsem vyzkoušela burgery z červené řepy (recept zde), burgery z tempehu (recept zde), ale na tenhle burger jen tak něco nemá. Je naprosto perfektní! Příprava je trochu náročnější, ale stojí to za to. Je bezlepkový, a díky směsi quinoy, cizrny je plný proteinů a ta jeho chuť!
Červená quinoa mu dodá skvělou barvu - seženete ji běžně v obchodem se zdravou výživou nebo třeba v DM. Je výborná i jen tak uvařená jako příloha. O něco horší je to s cenou quinoy - před pár lety stávala minimálně polovinu, ne-li méně, co teď. To je díky zvyšující se oblibě této bezlepkové obiloviny, kdy její pěstitelé nestíhají pokrýt poptávku.
Receptem jsem se inspirovala ve Vegetarian Times. Z následujícího receptu jsem jich udělala cca 12 kousků. Byl moc dobrý i studený.
Quinou propláchněte v jemném sítu vařící vodou (stejně jako u jahel se tak zbavíte případné hořkosti) a spolu s batátem a dvěma hrnky vody ji vařte do změknutí - trvá to asi 20 minut.
Do velké mísy dejte scezenou quinou, batáty a všechny ostatní suroviny a pomocí vidličky dobře promíchejte. Při míchání vidličkou rozmačkejte batáty a cizrnu. Výsledná směs by neměla být příliš jemná, spíš by měla obsahovat jednotlivé kousky surovin.
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Ze směsi vytvarujte jednotlivé burgery - lépe se mi manipulovalo s vyššími - dělala jsem vysoké asi 2 cm. Každý burger opečte nejdříve na pánvi - stačí 3 minuty z každé strany. Poté je přendejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15 minut v
troubě.
Servírujte s pečivem a čerstvou zeleninou dle vaší chuti.
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno