Pažitka
Název:

Peříčkové houstičky - kaiserky


Peříčkové houstičky - kaiserky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
vejce (dle velikosti)2 - 3 ks
vlažné mléko230 ml
olej150 ml
sůl2 lžičky
cukr1 lžička
droždí (už jsem dělala i z půl kostky, a taky se povedly)1 kostka (42 g)
vejce na potření1 ks
hladká mouka na posypání těsta před kynutím hrst
mák, kmín, lněné semínko, slunečnice, strouhaný sýr... na posypání
Postup přípravy:

Houstičky můžeme i zamrazit, nejlepší je to do dvou hodin po vyjmutí z trouby. Pak chutnají jako čerstvě upečené.

Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a uděláme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice. Ty posypeme cukrem a přelijeme 5 lžícemi vlažného mléka. Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vajíčka, přidáme olej a sůl. Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (mně to trvalo asi 5 minut). 

Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby se zase srazilo, a opět necháme v teple dokynout dalších 30 minut. 

Troubu předehřejeme na 170°C. Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (pro puntičkáře to bylo cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek. Posypeme a po 15 minutách dáme péct asi na 20 minut, dokud nezezlátnou.  

Tip:

Pokud zbudou do druhého dne, což se stává málokdy, dám je do hrnce, přikryji utěrkou a pak poklicí a schovám do studené trouby. 

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno