Ingredience: | |
vejce | 4 ks |
rozpuštěné máslo | 250 g |
hladká mouka | 650 g |
moučkový cukr | 250 g |
rozehřátý med | 130 g |
prášek do perníku | 1/2 lžičky |
skořice | 1 lžička |
perníkové koření | 2 lžičky |
vejce + 3 lžíce rumu na potření | 1 ks |
Bílková poleva na zdobení: | |
bílek | 1 ks |
moučkový cukr | 250 g |
citronová šťáva | dle chuti |
Šárka: "Hele, mám takovou tradici...před Vánocema ňákej víkend peču a ZDOBIM perníčky...nechceš se mnou?"
Já: ".....Šárko..?! Já nenakreslím ani pejska, aby to někdo poznal!"
Šárka: "Si blbá."
A tak jsme pekly, (já nadávala), ZDOBILY!! (já hodně nadávala), a nakonec se nám povedly fakt vynikající perníčky, co voněj máslem, medem a rumem! U druhýho zvonečku jsem s tím chtěla fláknout. "Dělej!", zařvalo monstrum naproti mně, který zdobilo už asi dvacátej perníček krásně úhledně. Tak jsem dělala... ty lehčí tvary. Výsledek je myslím uspokojivej a ten teror jí odpouštím za ty perníčkový nože, co mi vytvořila.
Vejce utřeme s cukrem, přidáme med, máslo, přimícháme zbylé ingredience a vypracujeme z nich hladké těsto. To zabalíme do potravinářské folie a dáme chladit do lednice tak na dvě hoďky, nejlépe do druhého dne. Těsto pak vyválíme asi na 0,5cm placku, ze které vykrajujeme perníčky, skládáme je na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 6-8 minut. Po vytažení z trouby potíráme ještě teplé rozšlehaným vejcem s rumem.
Polevu na zdobení připravíme z bílku, cukru a citronové šťávy tak, že vše vyšleháme metličkou do husté pěny. Tu pak plníme do kornoutu z papíru, na konci ustřihneme špičku a zdobíme, jak nám fantazie a šikovnost velí.
Podrobné info: