Ingredience: | |
polohrubá mouka | 600 g |
cukr krystal | 400 g |
kakao | 2 lžíce |
kypřící prášek do perníku | 1 sáček |
mléko | 400 ml |
olej | 200 ml |
vejce | 2 ks |
Do těsta: | |
vlašské ořechy | dle chuti |
mandle | dle chuti |
rozinky | dle chuti |
kandované ovoce | dle chuti |
jablko nakrájené na kostičky | dle chuti |
Navrch: | |
čokoládová poleva | dle chuti |
marmeláda | dle chuti |
strouhaný kokos | dle chuti |
karamel | dle chuti |
Myslela jsem si, že recept na dobrý domácí perník má doma každý, je to pro mne taková česká klasika, takže jsem byla trochu překvapená, když mě o něj poprosila kamarádka. Doma sice perník pečou, ale z kupované směsi. Není špatný, ale domácí je prostě domácí. Já mám recept od maminky a patří mezi ty, ke kterým se neustále vracím. Nejradši mám variantu s hrozinkami a ořechy, tu jsem vždycky chtěla jako malá, u babičky jsme zas vždycky mívali čokoládu se strouhaným kokosem navrch. Protože jsem ale poslední ořechy spotřebovala na ořechovo-kávový dort (brzy bude i na blogu) a naopak mi z toho pečení zbyla karamelová omáčka, přihodila jsem do těsta jen hrozinky, zato navrch perníku jsem dala čokoládu, karamel a mandle. Zdá se, že to bude moje nová oblíbená kombinace.
Troubu předehřejeme na 180°C. Všechny suroviny smícháme, nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme 30-40 minut.
Zatímco perník chladnul, rozpustila jsem si v mikrovlnce 70 g čokolády a 35 g másla, oboje jsem pak smíchala do hladké polevy (množství stačí na menší plech, v tenké vrstvě, jinak ingredience navyšte zhruba o polovinu). Čokoládou jsem potřela ještě vlažný perník, posypala plátky mandlí a polila karamelem.