Ingredience: | |
polohrubá mouka | 500 g |
prášek do perníku | 1 balíček |
mletý hřebíček | 1 lžička |
badyán | 1 lžička |
skořice | 1 lžička |
anýz | 1 lžička |
fenykl | 1 lžička |
zázvor | 1 lžička |
tekutý med | 250 ml |
mléko | 250 ml |
vejce | 1 ks |
Zahušťujete perníkem? Já ne, protože na něj systematicky při nákupech zapomínám. A protože jsem teď doma sama, takže není pro koho vařit (a taky ještě nemůžu pořádně jíst) a po vaření se mi stýská, říkala jsem si, že to je přesně doba k tomu vytvořit zásoby domácího zahušťovadla.
Všechny moje kuchařky mě tentokrát zklamaly na plné čáře a stejně tak do velké míry i internet. Domácí perník na strouhání totiž zřejmě vůbec není populární. První recept, který jsem našla, počítal s použitím mikrovlnné trouby. Mikrovlnkám nevěřím, proto jsem ho rovnou zavrhla. Seznam ingrediencí navíc obsahoval olej a kakao, což je podle mého názoru pro další použití perníku surovina naprosto zbytečná. Další recept následoval hned po tom mikrovlnkovém a v drobných obměnách se objevil ještě na pár dalších stránkách. U něj se mi nezdálo použití amonia (protože s ním vůbec nemám zkušenost) a vůbec poměr ostatních ingrediencí. Teprve třetí recept mě zaujal především svojí jednoduchostí a protože jsem nic dalšího kloudného nenašla (což mě mrzí, protože si ráda vybírám a pak kombinuji podle sebe), rozhodla jsem se ho držet. Originál najdete TADY. Já jen místo žitné mouky použila bílou polohrubou, ke které jsem kromě prášku do perníku přihodila navíc ještě perníkové koření. Také jsem vynechala mazání perníku medem během pečení, protože to mi přišlo zbytečné. Jak tedy vypadá perník na strouhání v mojí drobné úpravě?