Pažitka
Název:

Perník s povidly


Perník s povidly


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka typ 630255 g
mléko240 ml
vejce2 ks
tuk (Hera máslová)100 g
třtinový cukr100 g
povidla nebo marmeláda2 - 3 lžíce
jedlá soda1/2 ks
skořice1 lžička
koření do perníku1 lžička
kakao2 lžíce
sůl špetka
prášek do perníku1/2 ks
Poleva:
vysokoprocentní čokoláda70 g
povidla na potření perníku dle chuti
Postup přípravy:

Dlouho jsem nepekla perník. Ani nevím proč, když je to ve výsledku taková dobrota. Využila jsem zbytek domácích povidel a přidala je přímo do perníku. Díky nim je perník krásně vláčný a má pro mě příjemnou povidlovou chuť. Navrch si můžete dát porci povidel navíc nebo si udělat čokoládovou polevu. S čoko polevou mi to trochu připomenulo ty malé perníky s náplní, co jsme jedly jako malé děti.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Nejprve si v jedné míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do perníku, kakao a koření (skořice, koření do perníku) a špetku soli. Vytvoříme tzv. "suchou směs". V druhé míse si vyšleháme vejce s cukrem a pak přidáme povidla, promícháme a postupně přisypáváme suchou směs a přiléváme mléko. Pomalu promícháváme. Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaným tukem a vysypaný hrubou moukou, nebo kokosem), rozetřeme a pečeme na 180 stupňů nejprve 20 minut a pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě 10 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je již perník upečený, pokud se nám těsto nelepí, je upečeno. Vyndáme a necháme jen mírně zchladnout.

Pokud budeme dávat polevu, tak si ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou vysokoprocentní čokoládu a buď na perník nalijeme a rovnoměrně rozetřeme nebo jen uděláme čokoládovou mřížku. Je také možné nechat si pár povidel a natřít vršek perníku povidly.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno