Ingredience: | |
*ovesné vločky | 2 hrnky |
vlašské ořechy | 3/4 hrnku |
mandlové plátky | 1/4 hrnku |
slunečnicová semínka | 1 lžíce |
semínková směs (chia, zlatý len, hnědý len) | 1 lžíce |
kokosový olej | 5 lžic |
ořechové máslo kokos&mandle (rozpuštěné) | 5 lžic |
agávový sirup či jiné sladidlo | 3 - 5 lžic |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
perníkové koření | 1 lžička |
sůl | špetka |
rozinky | 1/2 hrnku |
Vánoční výzdoba se nám doma už pomalu ztrácí, jehličí ve váze opadává, vánoční hvězdy taktéž a o stromku ani nemluvě, ten se svěšenými větvemi smutně čeká, až ho tento týden odstrojíme. Letos jsme na strom neměli štěstí, jedlička sice byla krásně rostlá, ale vůbec nevoněla a už po týdnu uvadla. A to jsme ji vždycky mívali až do Hromnic. Na jednu stranu se těším, až si domů přinesu první letošní kytici tulipánu a květináče s cibulkami hyacintů, na druhou stranu bych si tu vánoční atmosféru chtěla ještě chvilku užít. Poslední domácí granolu (čokoládovo-kokosovou) jsem dojedla těsně před Vánoci, na další tedy přišla řada teď, tak jsem do ní přidala aspoň trochu té vánoční chutě a vůně - perníkové koření a k němu spoustu vlašských ořechů a rozinek.
PS: Jako vždy platí, že granolu si můžete namíchat podle svých chutí - více či méně vloček, jiné ořechy či semínka, perníkového koření jen malou lžičku nebo vrchovatou lžíci...
Troubu předehřejeme na 180°C. Do mísy nasypeme vločky, ořechy a semínka, zvlášť promícháme kokosový olej, rozpuštěné máslo (můžeme nahradit kokosovým olejem), sirup, vanilku, perníkové koření a sůl, přilijeme je k sypké směsi a důkladně promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 15 - 20minut, dozlatova. Občas promícháme, aby se granola opékala rovnoměrně a nespálila se. Do vychladlé granoly vmícháme rozinky (v troubě by se zbytečně vysušily). V uzavřené dóze granola vydrží až několik týdnů.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: