Pažitka
Název:

Perníková granola


Perníková granola


Ingredience:
Ingredience:
*ovesné vločky2 hrnky
vlašské ořechy3/4 hrnku
mandlové plátky1/4 hrnku
slunečnicová semínka1 lžíce
semínková směs (chia, zlatý len, hnědý len)1 lžíce
kokosový olej5 lžic
ořechové máslo kokos&mandle (rozpuštěné)5 lžic
agávový sirup či jiné sladidlo3 - 5 lžic
vanilkový extrakt1 lžička
perníkové koření1 lžička
sůl špetka
rozinky1/2 hrnku
Postup přípravy:

Vánoční výzdoba se nám doma už pomalu ztrácí, jehličí ve váze opadává, vánoční hvězdy taktéž a o stromku ani nemluvě, ten se svěšenými větvemi smutně čeká, až ho tento týden odstrojíme. Letos jsme na strom neměli štěstí, jedlička sice byla krásně rostlá, ale vůbec nevoněla a už po týdnu uvadla. A to jsme ji vždycky mívali až do Hromnic. Na jednu stranu se těším, až si domů přinesu první letošní kytici tulipánu a květináče s cibulkami hyacintů, na druhou stranu bych si tu vánoční atmosféru chtěla ještě chvilku užít. Poslední domácí granolu (čokoládovo-kokosovou) jsem dojedla těsně před Vánoci, na další tedy přišla řada teď, tak jsem do ní přidala aspoň trochu té vánoční chutě a vůně - perníkové koření a k němu spoustu vlašských ořechů a rozinek.

PS: Jako vždy platí, že granolu si můžete namíchat podle svých chutí - více či méně vloček, jiné ořechy či semínka, perníkového koření jen malou lžičku nebo vrchovatou lžíci...

Troubu předehřejeme na 180°C. Do mísy nasypeme vločky, ořechy a semínka, zvlášť promícháme kokosový olej, rozpuštěné máslo (můžeme nahradit kokosovým olejem), sirup, vanilku, perníkové koření a sůl, přilijeme je k sypké směsi a důkladně promícháme. Směs rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 15 - 20minut, dozlatova. Občas promícháme, aby se granola opékala rovnoměrně a nespálila se. Do vychladlé granoly vmícháme rozinky (v troubě by se zbytečně vysušily). V uzavřené dóze granola vydrží až několik týdnů.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno