Ingredience: | |
žitná mouka | 200 g |
špaldová mouka | 100 g |
moučkový cukr | 100 g |
změklá hera | 50 g |
vejce M | 2 ks |
med | 2 lžíce |
soda | 1 lžička |
perníkové koření | 1 lžička |
vanilkový cukr | 1 ks |
sůl | špetka |
povidla | cca 200 g |
rum (nebo amaretto) | 1 - 2 lžíce |
nahrubo umleté vlašské ořechy | hrst |
rozšlehané vejce | 1 ks |
Tento závin je prostě neskutečně dobrý a zaujme i ty, kteří nejsou vysazení na sladké. Není totiž vůbec přeslazený a navíc je z dobré žitné a špaldové mouky, takže je zase o chlup zdravější. Já jsem se s perníkovým závinem seznámila prostřednictvím mé dobré kamarádky Editky, která ho pekla a často mi ho nosila jako dobrůtku do práce ke kafču. Uchvátil mě hned na první ochutnání a věděla jsem, že si budu muset vyžádat recept. Ale celou dobu, co jsem ještě byla v práci, tak jsem se k tomu nějak nedostala, znáte to (smích). Až teď, když už do práce nechodím a závin mi už nikdo nemůže přinést, tak jsem se konečně rozhodla ho upéct. Jen jak jsem ho vytáhla z trouby, tak mě napadlo - s čím jsem vlastně tak dlouho otálela? Manžel, ten se rozplýval blahem a důrazně mi doporučil, abych ho co nejdřív udělala znovu. Takže ještě jednou moc děkuji za recept Editko! Perníkový závin už se u nás doma nikdy neztratí.
Nejdříve v míse smícháme všechny suché ingredience a pak přimícháme vejce, změklou heru i med. Důkladně vše propracujeme vařečkou poté rukou, až získáme krásné, pevné těsto. Na vále si těsto rozdělíme na 2 poloviny - 2 záviny. Těsto podsypeme špaldovou moukou a vyválíme na vále do obdélníku, s tloušťkou cca 0,5 cm. Povidla lehce ohřejeme v kastrůlku, aby povolila, případně přidáme lžíci vody a trochu rumu a dobře rozmícháme. Konzistence by neměla být příliš tuhá, povidla musí jít dobře roztírat. Polovinu povidel natřeme na celý povrch těsta a posypeme polovinou ořechů. Srolujeme do rolády, konce přimáčkneme k sobě. Povrch závinu potřeme vejcem. Vše zopakujeme i s druhou polovinou těsta. Oba záviny dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 150°C cca 30 minut až záviny začnou zlátnout.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: