Ingredience: | |
medvědí česnek | 120 g |
sůl | 15 g |
kvalitní rostlinný olej | 100 ml |
piniové oříšky | dle chuti |
Neúprosně se nám blíží duben a s ním i sklizeň MEDVĚDÍHO ČESNEKU. Hurá! Už jen najít to pravé místečko v lese. No je to trochu pátrací akce, ale snad budete mít štěstí. Jen prosím pozor, nezaměňujte za listy konvalinek!
Nať medvědího česneku se sbírá na počátku květu, tj. v dubnu - květnu, a cibule v srpnu - září. Účinné látky v medvědím česneku regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity. Dále se doporučuje pro snížení krevního tlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu.
Lístky medvědího česneku omyjeme a natrháme na kousky. Ponorným mixérem je v misce rozmixujeme, poté přidáme sůl, olej, oříšky a zamícháme. Dáme do skleničky a uzavřeme. Uchováváme v lednici. Je to opravdu jednoduché, rychlé a výborné!
Pesto má mnohostranné použití - na maso, těstoviny, špenát, závitky, do polévek, pomazánek, dipů nebo salátů. Výborné je také medvědí máslo!