Pažitka
Název:

Pesto z medvědího česneku


Pesto z medvědího česneku


Ingredience:
Ingredience:
medvědí česnek120 g
sůl15 g
kvalitní rostlinný olej100 ml
piniové oříšky dle chuti
Postup přípravy:

Neúprosně se nám blíží duben a s ním i sklizeň MEDVĚDÍHO ČESNEKU. Hurá! Už jen najít to pravé místečko v lese. No je to trochu pátrací akce, ale snad budete mít štěstí. Jen prosím pozor, nezaměňujte za listy konvalinek! 
Nať medvědího česneku se sbírá na počátku květu, tj. v dubnu - květnu, a cibule v srpnu - září. Účinné látky v medvědím česneku regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity. Dále se doporučuje pro snížení krevního tlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu. 

Lístky medvědího česneku omyjeme a natrháme na kousky. Ponorným mixérem je v misce rozmixujeme, poté přidáme sůl, olej, oříšky a zamícháme. Dáme do skleničky a uzavřeme. Uchováváme v lednici. Je to opravdu jednoduché, rychlé a výborné! 
Pesto má mnohostranné použití - na maso, těstoviny, špenát, závitky, do polévek, pomazánek, dipů nebo salátů. Výborné je také medvědí máslo!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno