Ingredience: | |
růžičkové kapusty | 13 ks |
bazalka | hrst |
sýr Gran Moravia | 100 g |
česnek | 4 stroužky |
šťáva z 1/2 citronu | dle chuti |
píniové oříšky | 50 g |
olivový olej | cca 1 dcl |
sůl | dle chuti |
Pesto má v kuchyni spoustu využití. Hlavní složkou je bazalka a pak již záleží pouze na vás, co do pesta přidáte. Třeba jako já můžete zvolit růžičkovou kapustu.
Dejte si vařit vodu a ujistěte se, že v mrazáku máte alespoň plato ledu.
Kapustu zbavíme nevzhledných vchních listů.
Do hrnce dejte cca 2 litry vody a 4 vrchovaté lžíce soli. Přiveďte k varu a vložte do ní očištěnou a košťálů zbavenou kapustu. Vařte cca 5 minut.
Ihned vyjměte a vložte do ledové vody s ledem. Nechte ochladit alespoň 3 minuty. Poté kapustu z vody vyndejte.
Vložte ji do mixéru. Přidejte oříšky, česnek, olivový olej a citrónovou šťávu. Mixujte dohladka.
Poté už jen přimíchejte (nebo přimixujte) jemně nastrouhaný sýr.
Plňte do skleniček. Pesto je dobré zalít olivovým olejem. Předejdete tak plísni.
Tip: Pesto je vhodné na opečenou bagetku téměř s čímkoli. Nebo jen tak ke steaku, do salátů....
Podrobné info: