Ingredience: | |
střední petržel | 3 ks |
hruška | 1 ks |
menší brambora | 1 ks |
cibule | 1 ks |
rajčata | 2 ks |
mrkev | 1 ks |
kurkuma | 1 lžička |
mletá skořice | 1/2 lžičky |
muškátový oříšek | 1/4 lžičky |
sůl | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
petrželka | malý svazek |
mandlové plátky | hrst |
Na první pohled se tváří jako obyčejná krémová zeleninová polévka, ale zdání opravdu klame. Stačí jedno nadechnutí nosem a najednou se vám roztančí chuťové buňky, a to díky směsi koření, které se do této polévky přidává. Kari je svým původem tamilské označení pokrmu, připomínajícího ragú, tedy kousky masa, ryby nebo zeleniny v omáčce. V tomto významu je pojem dnes rozšířen po celé Indii. Pokrm kari je jistým druhem ragú, tedy různé druhy na malé kousky nakrájeného masa, ryby nebo zeleniny, podávané v husté omáčce.
Oloupanou petržel, mrkev, cibuli, brambor a hrušku, osmahneme v tlakovém hrnci na troše oleje a necháme chytnout nazlátlou barvou. Přidáme oloupaná a vykrojená rajčata, zase krátce osmahneme a zasypeme kurkumou, skořicí a muškátovým oříškem a vaříme cca 10 minut, až bude zelenina měkká. Mezitím si na pánvi nasucho pražíme mandlové lístky, ale jen mírně aby se nespálily. Jakmile je zelenina měkká, přidáme petrželku a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Dle potřeby dochutíme solí. Polévku podáváme s opraženými mandlovými lístky.
Podrobné info: