Pažitka
Název:

Piadina romagnola


Piadina romagnola


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 g
sádlo50 g
sůl špetka
jedlá soda1/4 pytlíčku
voda125 ml
prosciutto dle chuti
mozzarella2 ks
rukola dle chuti
extra panenský olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Na tento recept se chystám už dlouho. V Itálii jsem si piadinu hrozně oblíbila a nechápu, že mi trvalo takovou dobu ji zkusit připravit i tady u nás. Když jsem se probírala různými kuchařkami (prozkoumala jsem i moji stoletou od Pellegrina Artusi), tak jsem zjistila, že recept je neskutečně jednoduchý.

Jedná se o tradiční pokrm regionu Emilia-Romagna a nepotřebujete k němu nic jiného než mouku, sádlo a vodu (na samotné těsto). Další ingredience už záleží hlavně na vás. V Itálii se dělají piadiny na několik různých způsobů, já mám nejraději mozzarella-prosciutto-rukola (tuhle kombinaci najdete v dnešním receptu). Výborná je ale i piadina s parmezánem, vlašskými ořechy, také s lanýži, salsicciou či vegetariánské.

Na dřevěnou desku vysypeme mouku, uvnitř vytvoříme důlek, do kterého postupně přidáváme vodu. Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Z každého vytvarujeme kouli a necháme alespoň 30 minut odpočinout.
Připravíme si na plotnu pánev a rozehřejeme ji na maximum. Mezitím naše těsto vyválíme do tenké placky, kterou opečeme z obou stran na pánvi. Stačí asi 3 minuty na každé straně. Do těsta děláme v průběhu vaření dírky vidličkou, aby se nám na něm nevytvořily bubliny.
Hotovou placku naplníme zbytkem surovin na jedné polovině, zakápneme olivovým olejem a piadinu přehneme.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno