Pažitka
Název:

Pickles - kvašená zelenina pro děti od cca 9 měsíců


Pickles - kvašená zelenina pro děti od cca 9 měsíců


Ingredience:
Ingredience:
zelenina vhodná ke kvašení1 kg
sůl10 g
bílý jogurt1 lžíce
drcený kmín dle chuti
Postup přípravy:
Už naši předkové dobře věděli, že nejlepší způsob uchování zeleniny v zimním období, a s tím související podpoření imunity, se skrývá v kvašené zelenině.

Zpracujte sezónní zeleninu tímto chytrým způsobem a nejen, že výrazně prodloužíte její trvanlivost (vydrží v lednici týdny a měsíce), ale i výrazně ušetříte za nákup nesezónní supermarketové zeleniny, která stejně v zimě není to pravé ořechové, protože není její přirozená sezóna. Jako bonus pak procesem mléčného kvašení přidáte na množství vitamínu C a probiotických kultur, které, jak už jsem zmínila v úvodu, pomáhají tělu bojovat s obdobím zimních nachlazení. Jde se KVASIT!
Veškerou vámi vybranou zeleninu nastrouhejte, nakrouhejte nebo oberte na růžičky. Přidejte sůl, kmín, trošku bílého jogurtu (není nutný, ale podpoří proces kvašení a tvorby probiotických bakterií) a mačkejte v rukách tak dlouho, až zelenina pustí množství vody. To musí být přiměřené tomu, aby byla zelenina napěchovaná v nádobě ponořená. Nádobu tedy tímto způsobem naplňte a shora umístěte závaží, aby se na povrchu tvořila právě ona vodní hladinka. Pokud nemáte kvasící nádobu ani šunkovar, můžete použít libovolné závaží, které se vám do nádoby vejde. Na tomto webu si například jeho autor poradil tak, že do nádoby umístil mikrotenový sáček a naplnil jej opatrně vodou. 
 
Takto napěchovanou a zatíženou nádobu umístěte na teplotně stabilní a nepříliš teplé a slunečné místo v domě (okolo 20°C například) a nechte přibližně 4 dny kvasit. Poté můžete přemístit v libovolné nádobě do lednice (zatěžovat již nemusíte, ale stále by měla být zelenina ponořená v tekutině). 

Dětská specifika:

Dále budete potřebovat:
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno