Ingredience: | |
bílé zelí | 500 g |
červená řepa | 60 g |
sůl | 6 g |
křen | dle chuti |
Kvašenou zeleninu (pickles) u nás jíme pravidelně a tady je další z našich jednoduchých receptů z červené řepy a zelí.
Nakrájíme zelí na jemno a vložíme je do mísy. Pak přidáme na hrubo nastrouhanou červenou řepu. Přidáme sůl a vše promícháme. Při mícháni zeleninu promačkáváme. Necháme odležet půl hodinky, kdy zelí s řepou pustí šťávu.
Po půl hodině směs postupně vymačkáme a vložíme do hrnce na pickles. Celý obsah pak pořádně zmáčkneme. Zatížíme těžítkem a zalyjeme šťávou, která zbyla po vymačkání. Vše zakryjeme, navléknutím gumičky na píst zajistíme stálý tlak na zeleninu.
Lze přidat so směsi i nastrouhaný křen. Množství nechám na vaší chuti.
Takto připravený pickles umístíme na teplé místo (já ho položila v kuchyni k topení) a necháme 3 až 5 dní kvasit. V prvních 3 dnech se většinou nic neděje, až po třetím dnu nastává proces kvašení.
Pickles musí být stále ponořen ve šťávě. Nikdy nesmí vyschnout.
Pokud chcete kyselejší verzi, proces kvašení prodlužte.