Ingredience: | |
mladá cuketa | 1 ks (cca 300 g) |
větší cibule | 1 ks |
česnek | 6 stroužků |
žampiony | 250 g |
žlutá paprika | 1 ks |
červená paprika | 1 ks |
středně velká nebo 4 malá rajčata | 3 ks |
chilli paprička nebo feferonka | 1 - 2 ks |
pikantní papriková klobása | 4 nožičky |
sádlo | 2 lžíce |
velká brambora | 2 ks |
mletá sladká paprika (nejlépe maďarská nebo slovenská) | 1 lžíce |
mletá uzená paprika | 1 lžička |
sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
lístky čerstvé majoránky | dle chuti |
polohrubá mouka | 2 lžíce |
voda | dle potřeby |
Pikantní cuketový guláš je varianta, která se hodí, jak k těstovinám, tak i k čerstvému chlebu. Kdo má rád ostřejší chutě, určitě si přijde na své. Pokud vám náhodou chybí v ledničce cuketa, využijte i jiné sezonní zeleniny.
Ve velké pánvi rozpálíme sádlo, přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka cca 3 mm silná (tenká?). Přihodíme do pánve. Papriky a papričky (feferony) nakrájíme na nudličky a šup s něma do pánve. Žampiony oloupeme (nemusíme), nožky odkrojíme (použijeme např. do polévky) a překrájíme na plátky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve. Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině. Nakonec přidáme na čtvrtky překrájená rajčata, zbavená bubáků. Kdo chce, může i odkožkovat. Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme. Přidáme obě mleté papriky, chviličku zarestujeme a zalijeme studenou vodou. Vaříme cca 15 - 20 minut. Kontrolujeme zejména brambory, jsou-li měkké.
Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve. Povaříme cca 10 minut na mírném plameni a dochutíme solí, pepřem. Pikantéristi můžou ještě přidat chilli.
Natrhané lístky majoránky dáme až úplně nakonec.
Podáváme s chlebem, zapíjíme dobře vychlazeným pivem.