Pažitka
Název:

Pikantní králík


Pikantní králík


Ingredience:
králík či stehna1 ks
anglická slanina300 g
máslo1/4 kostky
kmín špetka
mletá sladká paprika + pálivá nebo chilli špetka
pepř špetka
sůl špetka
česnek (nebo dle chuti)8 stroužků
cibule3 - 4 ks
Ingredience:
Postup přípravy:

Tento recept jsem kdysi dávno našla v nějakém časopise, a protože králičí maso máme moc rádi, vyzkoušel se i tento způsob a zachutnal natolik, že se u nás dělá nejčastěji. A jde i z kuřete či vepřového masa a má opravdu velké ohlasy.

Králíka omyjeme, očistíme a osušíme a prošpikujeme. Osolíme, opepříme a hustě posypeme paprikou sladkou i pálivou. Dáme do pekáčku.

Na pánvi si vyškvaříme zbytek nakrájené slaniny, přidáme kmín a česnek nakrájený na plátky, když začne chytat barvičku, vypneme a vložíme máslo. Necháme rozpustit. Máslem se slaninkou polijeme králíka v pekáčku a hustě posypeme nakrájenou cibulí na půlkolečka. Přikryjeme druhým dílem pekáčku a do druhého dne necháme uležet v chladu. Druhý den podlijeme vodou a dáme péct. Během pečení otáčíme. Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu vydusíme na sporáku na tuk. Lehce zaprášíme hladkou moukou, chviličku orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem na požadované množství a hustotu, dochutíme (v původním receptu je masox, ale myslím, že je to zbytečné) solí, pepřem pokud je potřeba a provaříme.

Nejlepší příloha jsou bramborové knedlíky či rýže.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Nikola Behenská

    zavřít okno