Ingredience: | |
střední salátové okurky | 6 ks |
středně velké cibule | 6 ks |
česnek | 4 stroužky |
sůl | 2 lžíce |
Nálev: | |
ocet | 600 ml |
cukr | 2 hrnky (200ml) |
pepř | 1 lžička |
kari koření | 1 lžička |
pálivá paprika, nebo chilli | 1 lžička |
pokrájený kopr | 1 lžíce |
Léto nám přináší úrodu ze zahrádek, z které máme radost, ale přichází i doba, kdy máme mnoho třeba okurek a už nevíme co s nimi. Proto mám pro vás tip na skvělou pikantní čalamádu, díky které spotřebujete přebytek okurek a kterou oceníte nejen v létě u grilování, ale i v zimních měsících k dobrému masíčku!
Okurky nastrouháme na struhadle, nebo v robotu na tenká kolečka, cibuli nakrájíme na půlkolečka a česnek na plátky. Vše vložíme do mísy, prosolíme a necháme alespoň půl dne uležet v pokojové teplotě, tak aby zelenina pustila šťávu a změkla.
Mezitím si připravíme nálev. Do hrnce vložíme a nalijeme všechny ingredience, krátce zahřejeme, tak aby se cukr zcela rozpustil, a necháme vychladnout. Když máme zeleninovou směs uleženou, tak ji scedíme a vymačkáme solný nálev, pak promícháme s nálevem a plníme do připravených sklenic, které zavařujeme asi 20 minut na 80°C. Z tohoto množství připravíte asi 7 menších skleniček čalamády.
VENDY TIP! Do čalamády se může přidat i mrkev, nebo pokrájené kápie pro hezčí mozaiku čalamády.
Podrobné info: