Ingredience: | |
poctivé farmářské špekáčky | 8 - 10 ks |
kysané zelí | 500 g |
kyselé okurky | 6 ks |
cibule | 2 ks |
feferonky nebo piri piri koření | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Zálivka - varianta 1: | |
voda | dle potřeby |
cukr | 1 lžička |
bzenecký ocet (nebo jiný) | 1 lžíce |
olej | 2 lžíce |
sůl | 1 lžička |
drcený barevný pepř | 1 lžička |
feferonky | 2 ks |
cibule | 2 ks |
Nálev - varianta 2: | |
ocet | 400 ml |
voda | 300 ml |
cukr | 1 - 2 lžičky |
nové koření | 4 kuličky |
barevný pepř | 4 kuličky |
bobkový list | 3 ks |
sůl | 1 lžička |
Receptů na utopence existuje spousta. Tento recept s sebou nese příjemné urychlení. Díky pokrájeným špekáčkům, zelí a okurkám se vše proleží o poznání rychleji, pokud ovšem vydržíte čekat. Můžeme si připravit buď jen zálivku, nebo použijeme nálev. Nechte dva dny v chladu.
Připravíme si rychlou zálivku. Smícháme cukr s vodou. Přimícháme olej a ocet. Přidáme okapané a pokrájené zelí, nakrájenou cibuli, okurky a feferonky. Špekáčky nakrájíme na kolečka. Vše smícháme, osolíme a opepříme.
Nebo si připravíme nálev, který svaříme. Vyjmeme koření, které použijeme při vkládání špekáčků do sklenic.
Postupujeme pak dál stejně jako u varianty se zálivkou. Zavíčkujeme a dáme do chladu na dva dny.
Podrobné info: