Název:Pikantní zapečené cukety
Ingredience:
Ingredience: |
kulaté cukety | 3 ks |
provensálské koření | dle chuti |
česnek, prolisovaný | 1 stroužek |
cizrna | cca 1/2 plechovky |
tuňák s chilli papričkou (Rio Mare) | 1 plechovka (80g) |
olivový olej | dle potřeby |
pažitka | dle chuti |
tříbarevná rýže natural, neuvařená | 5 lžic |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
parmazán | dle potřeby |
Postup přípravy:Na tyto roztomilé kulaté cukety jsem narazila v obchodě a jsou ideální k plnění. Včera jsem dokonce měla doma ochutnávače (Barču, která se mnou blog zakládala) a dala jim zelenou. Můžete si je doma připravit jako předkrm, ale takové tři kousky určitě zastanou i hlavní jídlo!
- Jako první dejte vařit rýži. Její množství zalijte dvojnásobným množstvím vody a vařte doměkka: mělo by stačit 35 minut (já jsem během vaření musela dolít vodu, protože se mi příliš rychle vyvařila).
- Cukety omyjte, odřízněte vršky (použijete je poté jako čepičku) a vydlabejte vnitřky.
- Z vydlabaného množství použijte tak polovinu (zbytek můžete dát do salátu nebo polévky), přendejte do pánve, zakápněte olivovým olejem a restujte doměkka. Poté dochuťte provensálským kořením, solí, pepřem, přidejte prolisovaný česnek a restujte dozlatova (myslela jsem si, že to u vodnaté cukety nepůjde, ale po nějaké době krásně zezlátla).
- K orestované cuketě přidejte scezenou cizrnu, přimíchejte tuňáka, dobře promíchejte a snižte plamen.
- Jakmile budete mít rýži hotovou, můžete ji přidat do směsi v pánvi (já jsem vmíchala 6 vrchovatých lžic uvařené rýže; pokud vám nějaká zbyde, rozhodně se nic nestane).
- Nakonec vše zasypejte nasekanou pažitkou (stačí několik stonků), dochuťte a ještě jednou dobře promíchejte.
- Připravte si vydlabané cukety a pořádně je naplňte: ale pozor, nesmíte je samozřejmě protrhnout. Menší pekáček lehce zakápněte olejem, přendejte do něj cukety i s "čepičkami" a zasypejte nastrouhaným parmazánem. Zvrchu opět zakápněte olejem.
- V troubě předehřáté na 160°C pečte 30–40 minut (cuketky musí dostatečně změknout, ale hlídejte si také "čepičky", ať se vám zespod nepřipečou). Podávejte například se salátem.
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno