Pažitka
Název:

Pikantní zapečené cukety


Pikantní zapečené cukety


Ingredience:
Ingredience:
kulaté cukety3 ks
provensálské koření dle chuti
česnek, prolisovaný1 stroužek
cizrnacca 1/2 plechovky
tuňák s chilli papričkou (Rio Mare)1 plechovka (80g)
olivový olej dle potřeby
pažitka dle chuti
tříbarevná rýže natural, neuvařená5 lžic
sůl dle chuti
pepř dle chuti
parmazán dle potřeby
Postup přípravy:

Na tyto roztomilé kulaté cukety jsem narazila v obchodě a jsou ideální k plnění. Včera jsem dokonce měla doma ochutnávače (Barču, která se mnou blog zakládala) a dala jim zelenou. Můžete si je doma připravit jako předkrm, ale takové tři kousky určitě zastanou i hlavní jídlo!

  1. Jako první dejte vařit rýži. Její množství zalijte dvojnásobným množstvím vody a vařte doměkka: mělo by stačit 35 minut (já jsem během vaření musela dolít vodu, protože se mi příliš rychle vyvařila).
  2. Cukety omyjte, odřízněte vršky (použijete je poté jako čepičku) a vydlabejte vnitřky.
  3. Z vydlabaného množství použijte tak polovinu (zbytek můžete dát do salátu nebo polévky), přendejte do pánve, zakápněte olivovým olejem a restujte doměkka. Poté dochuťte provensálským kořením, solí, pepřem, přidejte prolisovaný česnek a restujte dozlatova (myslela jsem si, že to u vodnaté cukety nepůjde, ale po nějaké době krásně zezlátla).
  4. K orestované cuketě přidejte scezenou cizrnu, přimíchejte tuňáka, dobře promíchejte a snižte plamen.
  5. Jakmile budete mít rýži hotovou, můžete ji přidat do směsi v pánvi (já jsem vmíchala 6 vrchovatých lžic uvařené rýže; pokud vám nějaká zbyde, rozhodně se nic nestane).
  6. Nakonec vše zasypejte nasekanou pažitkou (stačí několik stonků), dochuťte a ještě jednou dobře promíchejte.
  7. Připravte si vydlabané cukety a pořádně je naplňte: ale pozor, nesmíte je samozřejmě protrhnout. Menší pekáček lehce zakápněte olejem, přendejte do něj cukety i s "čepičkami" a zasypejte nastrouhaným parmazánem. Zvrchu opět zakápněte olejem.
  8. V troubě předehřáté na 160°C pečte 30–40 minut (cuketky musí dostatečně změknout, ale hlídejte si také "čepičky", ať se vám zespod nepřipečou). Podávejte například se salátem.
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Pánková

    zavřít okno