Ingredience: | |
zelený chřest | 400 g |
hrášek | 100 g |
bulgur | 120 g |
máslo | 50 g |
bobkový list | 3 ks |
mletý kardamom | 1/2 lžičky |
pepř | 5 kuliček |
skořice | 1 ks |
hřebíček | 2 ks |
tymián | 2 snítky |
římský kmín | špetka |
jarní cibulka | 3 ks |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
zeleninový vývar | cca 500 ml |
Jogurtový dip: | |
bílý jogurt | 150 g |
olivový olej | 2 lžíce |
nasekaná máta | hrst |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
Další rozšíření mých kuchařských obzorů bylo v podobě jídla zvané pilaf. Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur). Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé durhy masa a nesmí chybět koření. Rozhodla jsem se využít dostatek koření (v pilafu využijete opravdu hodně druhů) a vrhla jsem se na jeho přípravu, při které jsem využila i zelený chřest a hrášek.
Nejprve si uvaříme bulgur, dle návodu na obalu, tedy bulgur pořádně propereme horkou vodou. Mezitím si v kastrolku rozehřejeme máslo a přidáme do něj koření, tedy bobkový list, kardamon, pepř, skořici, hřebíček, kmín a tymián. Zahříváme jen tak než se koření rozvoní. Do této směsi pak přidáme propláchnutý bulgur a necháme, aby se jednotlivá zrníčka obalila máslem, a poté zalijeme vývarem, tak aby byl bulgur zcela ponořen, ale ne více. Přivedeme k varu a vaříme cca 12 - 15 minut.
Mezitím si v jiném kastrolu přivedeme vodu k varu a krátce povaříme chřest, u kterého jsme si odřízly dřevnaté konce a vylupaný hrášek. Vaříme cca 5 minut a pak vše dáme do studené vody, aby chřest i hrášek neztratily barvu.
Připravíme si jogurtový dip, tak že mátu najemno nasekáme a smícháme s jogurtem a olivovým olejem a mírně osolíme, vše promícháme.
Na závěr smícháme uvařený bulgur společně s uvařeným chřestem a hráškem a nasekanou jarní cibulkou. Podáváme v miskách společně s jogurtovým dipem.
Podrobné info: