Pažitka
Název:

Pivní rohlíky

domácí pečivo


Pivní rohlíky


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka3,5 hrnku
světlé pivo1 hrnek
olej50 ml
droždí3/4 kostky
žloutek1 ks
mléko1 lžíce
sůl1 lžička
hrubozrnná sůl hrstka
kmín celý hrstka
Na potření:
mléko1 lžička
bílek1 ks
sůl špetka
Ostatní:
papír na pečení
mouka na desku
Postup přípravy:

Pivní rohlík je jednoduchý recept, který vám určitě zachutná. Není totiž nad domácí pečivo, které provoní celý dům či byt.

1. Do hrnku nalijeme mírně ohřáté pivo, nasypeme rozdrobené droždí a přidáme 1 lžíci mléka, necháme vzejít kvásek
2. Do důlku v mouce promíchané se solí nalijeme kvásek, přidáme vaječný žloutek a olej, vypracujeme těsto, které necháme 40 minut kynout v teple zakryté utěrkou
3. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí, jednotlivé části zpracujeme na bochánky a následně rozválíme na placky ve tvaru trojúhelníku, ty pak postupně srolujeme do tvaru rohlíků
4. Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli
5. Připravené rohlíky na závěr posypeme hrubou solí a kmínem
6. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme 5-7 minut, pak teplotu v troubě mírně snížíme a rohlíky dopečeme dozlatova.

Doboru chuť!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno