Ingredience: (pro 3 osoby): | |
hladká mouka | cca 500 g |
voda | 350 ml |
čerstvé kvasnice | 10 g |
olivový olej | cca 4 lžíce |
sůl | 10 g |
cukr | 1 lžička |
pasírovaná rajčata nebo čerstvá rajčata | cca 300 ml |
mozzarella (nakrájená nebo natrhaná na menší kousky) | 2 - 3 ks |
žampiony | dle chuti |
šunka | cca 100 g |
nakládané artyčoky | dle chuti |
černé olivy | dle chuti |
čerstvá bazalka | dle chuti |
Mezi moje nejoblíbenější pizzy patří rozhodně Capricciosa. Ale když už, tak rozhodně taková, jakou jsem si dávala v Itálii. To znamená, že mezi ingrediencemi kromě mozzarelly a rajčat nesměly chybět artyčoky, černé olivy, houby a prosciutto cotto (vařená šunka).
Samozřejmě i tato pizza má spoustu variant, někteří Italové přidávají například ančovičky, kapary. Na Sicílii je tradicí přidávat uvařené vejce, na severu ji můžeme najít servírovanou s párky nakrájenými na kolečka. Prostě co region, to jiná pizza.
Zajímavostí je, že obecně má Capricciosa stejné sestavení ingrediencí jako Quattro Stagioni, jediný rozdíl je v jejich rozložení na těstě.
Ve vlažné vodě smícháme cukr a kvasnice (pozor, aby voda nebyla studená nebo příliš horká) a přilijeme směs k mouce, kam přidáme i olivový olej a sůl. Hněteme, dokud nám nevznikne těsto. Pokud je příliš lepivé, přidáme mouku dle potřeby.
Těsto necháme alespoň 2 hodiny odpočinout (někteří Italové radí až 24 hodin, někdo zase doporučuje přes noc, prostě co dům to recept). Pizzu necháme zakrytou utěrkou (někdo doporučuje i zabalit do potravinové folie).
Jakmile nám těsto nakyne na zhruba dvojnásobek, zpracujeme ho a rozválíme válečkem (či ručně roztáhneme) a rozložíme na plech (posypaný moukou či potřený olivovým olejem).
Připravíme si omáčku. Pasírovaná rajčata osolíme a opepříme, přidáme pár lžic olivového oleje a bazalku. Malé množství omáčky lehce naneseme na těsto. Přidáme mozzarellu. Nakonec obložíme pizzu zbytkem ingrediencí a můžeme ještě lehce pokapat olivovým olejem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 250 stupňů na asi 10 - 15 minut, dokud nám mozzarella krásně nezezlátne a okraje se opečou do křupava.
Podrobné info: