Těsto na 2 pizzy: | |
vlažná voda | 250 g |
sušené droždí | 3 g |
třtinový cukr | 5 g |
olivový olej | 25 g |
hladká mouka | 500 g |
sůl | 15 g |
mouka | na podsypání těsta |
Náplň: | |
velká rajčata | 2 ks |
Mozzarella di Bufala | 250 g |
konzervovaná rajčata | 400 g |
sůl | špetka |
olivový olej | 1 lžíce |
čerstvá bazalka | dle chuti |
čerstvé oregano | dle chuti |
Pizza. Nejpopulárnější jídlo v Itálii, ale také možná i v jiných zemích. Kdo by tuto placku, která byla původně z chlebového těsta, nemiloval. Pizza má kořeny v Neapoli a tradičně se zde používali rajčata, černé olivy, ančovičky, oregano a Mozzarela di Bufala.
Margherita je snad tou nejjednodušší. Tvoří jí kromě těsta tři důležité ingredience rajčata, Mozzarela di Bufala a bazalka.
Já použila i oregano, neboť mi kombinace obou bylinek přijde prostě skvělá.
Těsto
1. Droždí rozmíchejte ve vodě s cukrem.
2. Přidejte olivový olej a sůl a opět promíchejte.
3. Do mísy od robota nasypte mouku a vlijte drožďovou směs.
4. Do robota použijte nástavec typu hák a nechte robota 10 minut hnětat těsto.
5. Poté mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
6. Po hodině kynutí rozdělte těsto na 2 půlky, vyválejte je do kruhu. Pokud se těsto bude lepit, podsypejte jej moukou.
7. Na těsto dejte náplň.
Náplň na pizzu Margherita
1. Do menšího hrnce dejte vařit vodu.
2. Rajčata na obou koncích nařízněte do kříže a vložte do horké vody, kde je nechte půl minuty až minutu.
3. Rajčata vyjměte a dejte je ihned do misky s ledovou vodou.
4. Poté z rajčat stáhněte slupku a nakrájejte je na kolečka.
5. Mozzarellu nakrájejte na plátky.
6. Rajčata z konzervy dejte do vyšší nádoby od tyčového mixéru, přidejte sůl a olivový olej a vše rozmixujte dohladka.
7. Rozválené těsto přendejte na plech vyložený pečícím papírem či perforovaný (má díry) plech na pizzu.
8. Těsto potřete rajčatovou směsí a položte na něj plátky rajčat.
9. Plech dejte do trouby, kterou předehřejte na 250 stupňů. Pečte cca 6 minut, dokud nebudou okraje zlatavé.
10. Poté rozložte na pizzu mozzarellu a pečte ještě půl minuty až minutu, jen aby mozzarella trochu povolila.
11. Pizzu z trouby vyjměte a nechte ji minutu až dvě vychladnout.
12. Poté ji nakrájejte a ozdobte čerstvou bazalkou a oreganem.