Ingredience: | |
hladká pšeničná mouka 00 | 500 g |
sůl | 1 lžička |
droždí | 15 g |
vlažná voda | cca 370 ml |
cukr | 1 lžička |
olivový olej | 3 lžíce |
Na obložení pizzy: | |
passata | 200 ml |
velká masitá rajčata, nakrájená na tenká kolečka | 3 ks |
česnek, nakrájený na plátky | 3 stroužky |
hoblinky parmazánu | dle potřeby |
bazalka | pár lístků |
Už i na mém divokém polozáhonu začala dozrávat rajčátka. Sklízím poctivě každý den a máme tak takové malé rajčatové žně. Nestěžuji si, to vůbec ne. Zbožňuji kouzelnou chuť rajčat. Uplatní se v salátech, v polévce, na chlebu nebo klidně jen tak do ruky. A na pizze, na té dokáží doslova zázraky.
Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji se solí. Uprostřed udělejte důlek, do něj nasypte cukr a rozdrobte droždí. Zalijte zhruba 100 ml vlažné vody. Nechte vzejít kvásek.
Přilijte zbývající vodu a olej. Vypracujte hladké těsto a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
Troubu rozehřejte na 220°C. Rošt na pečení umístěte co nejníže a položte na něj plech, na kterém budete pizzu péct. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále nebo vytočte pomocí rukou na 2 až 3 placky. Jednu přesuňte na prkénko nebo tác, potřete rajčatovou passatou, poklaďte rajčaty, plátky česneku, osolte, opepřete a sesuňte na horký plech.
Pečte zhruba 15-20 minut. Stejným způsobem připravte i zbývající placky. Hotovou pizzu posypte parmazánovými hoblinami, bazalkovými lístky a ihned servírujte.
Dobrou chuť.
Podrobné info: