Těsto na 6 mini pizza (já připravila z 1 1/2 dávky): | |
hladká špaldová mouka | 150 g |
hladká celozrnná špaldová mouka | 100 g |
České Ghíčko Bio | 50 g |
horká voda | 140 ml |
sůl | 1 lžička |
Rajčatová směs: | |
České Ghíčko bio | dle potřeby |
oloupaná rajčata | 250 g |
cibule | 1 ks |
bazalka | dle chuti |
himalájská sůl | dle chuti |
voda | dle potřeby |
Brokolicovo-zeleninová směs: | |
České Ghíčko Bio | dle potřeby |
brokolice | 100 g |
špenát | 120 g |
bílá cibule | 1 ks |
pesto z medvědího česneku | 1/2 lžičky |
cuketa | 100 g |
bazalka | dle chuti |
himalájská sůl | dle chuti |
Zdobení: | |
rajčata | dle chuti |
cibule | dle chuti |
pórek | dle chuti |
Kešu krém: | |
kešu ořechy, nepražené, nesolené (předem namočené) | 200 g |
citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
rýžová smetana Natumi | 90 g |
voda | 63 g |
šalotka | 4 g |
česnek | 1 stroužek |
Pizzy příliš nepřipravuji, ale nedala mi spát připravená Pizza Alenky Chramostové z blogu dobroty do bříška. Hlavně použití kešu ořechů, které využila při přípravě pizzy. Ráno jsem zasedla k počítači a brouzdala. Zabrouzdala jsem na veganotic, kde jsem nalezla kešu krém mozzarella. Ingredience jsem si trošku poupravila a pustila se do práce. Musím říct, že tohle nebudou mé poslední pizzy. Náš malý strávníček o ně sice zatím příliš nestojí, párkrát si kousnul, ale já jsem ráda, že jsem se do nich pustila. Moc jsme si pochutnali a já jsem objevila zase nové chutě a posunula se zase o krůček vpřed. Celková kompozice nemá chybu a kešu krém na slano je prostě boží a já se těším na další dobroty s ním.
Těsto na pizzu je velmi jednoduché a snadné.
Prosejeme mouku, přidáme Ghí, sůl a zalijeme horou vodou, vypracujeme těsto s kterým můžeme hned pracovat. V dlaních z těsta vytvarujeme placku, kterou rozprostřeme na plech s pečícím papírem, rukou vytvarujeme okraje. Já jsem si na potření připravila dvě variace.
V jedné verzi rajčatovou a v druhé variaci brokolicovo-špenátovo-cuketovou.
Příprava je velmi snadná. Rajčatovou směs připravíme následovně. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme oloupaná pokrájená rajčata, povaříme, v případě potřeby lehce podlijeme vodou, nakonec přidáme čerstvé listy bazalky, osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
Jednu směs máme připravenou a připravíme si druhou.
Brokolici uvaříme v páře, pokud ji ihned nezpracujeme, vložíme brokolici po uvaření do studené vody, zachová si barvu. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou cuketu, povolený špenát. V případě potřeby lehce podlijeme vodou. Krátce povaříme a nakonec přidáme lžičku pesta z medvědího česneku, bazalku a osolíme. Vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.
Připravené rozprostřené těsto na pečícím papíru s vytvarovanými okraji potřeme připraveným základem na pizzu.
Já jsem zvolila tyto kombinace. Na rajčatový základ jsem přidala na kolečka pokrájená rajčata, cibuli a pórek.
Na brokolicovo-cuketovo-špenátový základ jsem přidala cibuli, pórek a uvařenou brokolici v páře. Klidně si přidejte na pizzy bazalku navíc. Já ji dala do základů, protože náš malý zvědavec by ji určitě dloubal dolů.
Nazdobené pizzy vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut.
Během pečení si připravíme kešu krém, který slouží jako náhražka sýru a velmi mile mě chuťově překvapila, chutí je tento krém podobný plísňovému sýru. Předem namočené kešu ořechy přecedíme, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vodu, prolisovaný česnek, prolisovanou šalotku, šťávu z citronu, bazalku a rýžovou smetanu Natumi. Rozmixováním vznikne hutný krém.
Když máme pizzy téměř hotové, přidáme na vrch kešu krém a dopečeme ještě 10 minut.