Těsto: | |
hladká mouka | 500 g |
sušené droždí | 1/2 lžíce |
vlažná voda | 270 ml |
kvalitní olivový olej | 40 ml |
sůl | 1 lžička |
cukr | ždibec |
Rajčatová passata: | |
velké zralé rajče | 7 ks |
sůl | 1 lžička |
tmavý třinový cukr | 1 lžíce |
sušená bazalka | 1 lžička |
sušené oregano | 1 lžička |
Dále, co má každý rád: | |
proužky červené a zelené papriky | dle chuti |
mozzarella | dle chuti |
akawi | dle chuti |
olivy | dle chuti |
kukuřice | dle chuti |
Nejoblíbenější jídlo mých dětí. Minimálně dvakrát do měsíce ji tvrdě vyžadují. A samozřejmě každý trochu jinak
Jediné na čem se shodnou je sýr v maximálním množství, který pizza pobere.
Vyzkoušela jsem opravdu hezkou řádku těst až jsem nakonec zakotvila u těsta na pitu. Přidala jsem jen trochu olivového oleje navíc, a tak vzniklo dobře tvárné a chuťově výborné (hodnoceno mými potomky, manželem a švagrem) těsto.
To bych nebyla já, abych do jídla nepřidala něco krapet arabského, tentokrát akawi sýr, což je bílý sýr balkánského typu v solném nálevu.
Zajímavost
Na Arabský poloostrov se tento sýr paradoxně dostává z českých Prachatic. Například do SAE ho dováží Madeta. A důvod? Je prý velmi kvalitní - zlaté české ručičky! A Arabům na jeho výrobu chybí to nejzákladnější - mléko. Důvodem je příliš suché a teplé počasí.
Pokud se pro akawi rozhodnete, nejprve ho na několik hodin ponořte do vody. Během této doby vodu několikrát vyměňte. Voda vylouhuje sůl a sýr tak získá neutrální chuť.
A teď se dáme do těsta!
Ve 100 ml vlažné vody rozmícháme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
Mouku prosejeme, přimícháme sůl, přilijeme olivový olej, kvásek, zbytek vody a vypracujeme pružné a hladké těsto, které ze všech stran potřeme olejem a necháme v teple zhruba hodinku kynout.
Passata?
Rajčata nakrájíme na větší kousky, přidáme cukr, sůl, bazalku, oregáno a pod pokličkou dusíme do měkka. Poté směs propasírujeme přes síto, vrátíme na plotnu a necháme dalších 15 - 20 minut povařit - zredukovat.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, lehce podsypeme moukou, rozválíme na tenko, potřeme passatou, ozdobíme čím je libo, posypeme sýrem, kraje potřeme olivovým olejem a při 230 stupních (horní a dolní ohřev) asi 10 minut pečeme.
Podrobné info: