Ingredience: | |
černá čočka syrová | 100 g |
velká mrkev | 1 ks |
vejce | 2 ks |
jemně mleté ovesné vločky | 70 g |
česnek | 1-2 stroužeky |
sůl | 1 špetka |
Černá čočka je v poslední době můj velký oblíbenec. Tak oblíbený oblíbenec, že jsem schopná ji jíst prostě jen tak, bez ničeho. Díky spolupráci s Grizly.cz jí mám teď i slušnou zásobu. No, jenže to bych doma úplně nepochodila, kdybych jim naservírovala “jen” vařenou čočku, takže je potřeba vymýšlet různé obměny. Třeba placky!
Čočku uvařte dle návodu na obalu do změknutí. Mělo by to trvat přibližně 20 minut. Do hrnce k ní hned od začátku vaření přidejte také očištěnou a na silnější kolečka nakrájenou mrkev.
Až se čočka s mrkví uvaří a vychladne, slijte vodu a přemístěte do mixéru či vezměte k ruce mixér tyčový. Přidejte vejce i česnek a rozmixujte. Já jsem tedy mixla směs jen tak napůl, aby některé kousky čočky zůstaly celé, přišlo mi to tak chutnější i estetičtější.
Do vzniklé kaše přidejte najemno namleté vločky (můžete je i jemně mleté už koupit) a dle chuti osolte. Pokud vaříte pro dospělé nebo starší strávníky, myslete na to, že luštěniny do sebe hodně soli nasají, můžete tedy placky osolit o malinko více, než jak to cítíte na chuti kaše – sůl se trošku ztratí.
Ze vzniklého těstíčka upatlejte zhruba osm placek o výšce přibližně 1 centimetr. V pánvi rozpalte malé množství oleje a placky na něm dozlatova opečte.
Hodí se podávat s nějakým dipem či salátem, protože luštěniny mají někdy takovou “sušší” chuť.
Podrobné info: