Název:Pletenec z kynutého těsta
Ingredience:
Těsto: |
hladká mouka | 600 g |
máslo | 150 g |
mléko | 250 ml |
čerstvé kvasnice | 40 g |
vejce | 1 ks |
skořice | 1 lžička |
kardamom | 1 lžička |
sůl | špetka |
Náplň: |
máslo | 100 g |
cukr krystal | 10 lžic |
skořice | 1 lžička |
kardamom | 1 lžička |
brusinková marmeláda | 3 lžíce |
Postup přípravy:Já a kynuté těsto si začínáme rozumět. Bude to tím, že mi švédská rodina koupila kvasnice a já je prostě nemůžu nechat zkazit...Ve skutečnosti to není vůbec těžké, jen to chce kus síly a trpělivosti. Dneska to bude jedna z mých variací na švédskou kuchyni, pletenec se skořicí, kardamomem a špetkou brusinek. Tak dobrý, že se mi o něm snad bude i zdát.
A protože jsem už nutně potřebovala zvážit mouku a ty jejich decilitry by mně v tomto receptu naprosto nepomohly, zeptala jsem se, zdalipak vůbec mají doma váhu. No a maminka na mě vyrukovala s touto historičností! Krása.
Mléko ohřejte na 37 stupňů (teplota lidského těla) a rozmíchejte v něm kvasnice. Máslo nechte rozpustit.
Do mísy dejte mouku, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek z kvasnic a mléka. Vypracujte těsto, které nechejte 40 minut na teplém místě pod utěrkou vykynout.
Na náplň rozpusťte máslo, přidejte cukr a nechejte ho zčásti rozpustit. Přidejte ostatní suroviny a pořádně zamíchejte.
Těsto rozdělte na dva díly, každé rozválejte na velmi tenkou placku a potřete polovinou náplně. Srolujte do rolády a podélně ji rozkrojte. Pak obě poloviny zamotejte to sebe. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte ještě 20 minut kynout.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a pletence pečte 20 - 25 minut, dokud nejsou krásně zlaté.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno