Pažitka
Název:

Plíčky na smetaně s hrubozrnnou hořčicí


Plíčky na smetaně s hrubozrnnou hořčicí


Ingredience:
Ingredience:
vepřové plíčky dle potřeby
menší cibule1 ks
bobkový list2 ks
pepř5 kuliček
nové koření5 kuliček
sůl dle chuti
Omáčka:
máslo90 f
hladká mouka50 g
vývar z plíček200 ml
smetana200 ml
hrubozrnná hořčice2 lžíce
citronová šťáva nebo ocet1 lžíce
cukr dle chuti
Postup přípravy:

Milujeme pajšl na smetaně, nebo i jinak upravený. Ale ve školní jídelně jsem ho nikdy nejedla, protože když jsem v talíři viděla tu hromadu nevykrájených dýchacích trubic, tak mi bylo nevolno...to jsem našim zalhala a raději jsem byla o hladu.
Ale připravený doma, to je něco jiného. Vyzkoušejte do klasických plíček na smetaně přidat hrubozrnnou hořčici a uvidíte, že i taková nepatrná změna Vám přijde k chuti.

Plíčky očistíme, opláchneme a dáme do většího hrnce (vařením nabudou). Přidáme cibuli, koření, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. 
Vývar scedíme, plíčky necháme vychladnout a po odstranění průdušnic a dýchací trubice je nakrájíme na hrubší kousky nebo nudličky.
Z másla a mouky připravíme světlejší zásmažku (jíšku), kterou naředíme vývarem. Okyselíme a cca 15minut za stálého promíchávání provaříme na hustější omáčku.
Omáčku naředíme smetanou, přidáme cukr, plíčky a hořčici a 5minut necháme slabým varem provařit. Pokud se nám bude zdát konzistence omáčky hustá, naředíme ji podle potřeby zbylým vývarem.
Na přílohu se hodí brambory i knedlík.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno