jablek | 4 - 6 ks |
listové těsto | 500 g |
strouhané vlašské ořechy | 70 g |
rozdrcené piškoty | 100 g |
krupicový cukr | 350 g |
žloutek | 4 ks |
vanilkový cukr | 40 g |
džem dle chuti | 200 g |
nastrouhaná kůra z citronu | 1 ks |
smetana 33% | 0,5 l |
Ingredience: |
Tento Vánoční recept znaly už i naše babičky. Na rozdíl od předchozího receptu však vyžaduje mnohem více času a péče. Mě na tom vždycky hrozně baví fakt, že veškeré základní suroviny, které potřebuji k jeho přípravě, mám z vlastní zahrádky.
Na chalupě jsem si posbíral pár ořechů, vedle z jabloně několik podzimních jablíček a džem jsme si také zavařovali sami z toho, co nám úroda dala.
Nejprve si oloupeme jablka a zbavíme je jádřinců tak, aby zůstala celá. Poté si nachystáme náplň z rybízového, jahodového či malinového džemu, drcených vlašských ořechů, vanilkového a krupicového cukru a nastrouhané kůry z jednoho citronu. Dále si připravíme listové těsto, které tence vyválíme a nakrájíme na čtverce zhruba 15x15 cm.
Na střed každého čtverce nasypeme trochu drcených ořechů a piškotů. Jablka naplníme pomocí cukrářského pytlíku ovocnou směsí a vložíme na střed těstového čtverce.
Pak už stačí jen jablko zabalit do těsta tak, jako bychom balili šáteček, jednotlivé rohy proti sobě. Každý roh, který přeložíme, potřeme žloutkem, aby se nám šáteček nerozpadl. Vložíme do předem rozehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova asi 20 minut.
K jablečnému šátečku dělávám ořechovou omáčku, která dodá tomuto dezertu ještě větší šmrnc. Její příprava je velmi snadná. Na rozpálenou pánev nalijeme smetanu a přidáme do ní podle chuti třtinový a vanilkový cukr a dva žloutky. Necháme chvíli probublat a přisypeme hrst nadrcených vlašských ořechů. Počkáme, až se chutě promísí a můžeme podávat.
www.facebook.com/RegionNaTaliri
Podrobné info: