Ingredience: | |
České Ghíčko bio | dle potřeby |
cuketa, očištěná a vydlabaná | 136 g |
velká rajčata | 4 ks |
jarní cibulka | 1 ks |
Šmakoun provensálské koření | 100 g |
čerstvá bazalka | dle chuti |
himalájská sůl | dle chuti |
mletý pepř čtyř barev | dle chuti |
sojová omáčka Kikkoman | dle chuti |
bílý jogurt holandie | 1 lžíce |
petrželová nať | na ozdobení |
Už delší dobu jsem přemýšlela o plněných rajčátkách, ale nebyl pořád čas, ale když jsem ochutnala Šmakouna s provensálkým kořením a směs, kterou jsem připravila na hlavní chod, rozhodla jsem se tuto směs využít jako náplň právě do rajčátek. Je to taková dobrůtka, že si tuto kombinaci určitě zopakuji při nejbližší slavnostní příležitosti. Úžasný předkrm nebo večeře v horkých letních dnech či ozdoba na slavnostním stole. Tuto směs můžeme klidně využít i na přípravu pizzy jako základ a následně ozdobit zeleninou a kořením.
Než se pustíme do přípravy směsi, kterou budeme rajčata plnit, připravíme si rajčata, která omyjeme, u stopky seřízneme a dužinu vydlabeme. Pomůžeme si nožem a okraje zevnitř odřízneme. Dužinu nevyhazujeme, použijeme ji při přípravě náplně. Takto připravená rajčata překryjeme alobalem a dáme do lednice, aby nám neosychala.
Na Ghí krátce orestujeme pokrájenou jarní cibulku, přidáme na hrubo nastrouhanou cuketu, pokrájenou dužinu, kterou jsme vydlabali z rajčat společně s jedním pokrájeným rajčátkem navíc, najemno nastrouhaného šmakouna s provensálským kořením. Celou směs důkladně zamícháme, přidáme koření: sůl, pepř, sojovou omáčku. Celou směs povaříme do změknutí zeleniny a nakonec přidáme čerstvou na kousky natrhanou bazalku, zamícháme a necháme vychladnout, ideálně vychladit v lednici. Do vychladlé směsi přidáme dle vlastní chuti bílý jogurt (případně zakysanou smetanu, při ABKM zvolíme rýžovou smetanou Soyatoo do které přidáme Umeocet nebo citron a sůl), důkladně zamícháme a vzniklou směsí naplníme rajčata, která jsme si vyndali z lednice. Naplněná rajčátka ozdobíme čerstvými bylinkami, já zvolila petrželovou nať a přiklopíme.
Rajčata je ideální plnit krátce před podáváním, případně překryjeme potravinovou fólií či alobalem.