Pažitka
Název:

Plněná rajčata zeleninvou směsí a Šmakounem s provensálským kořením

vegetariánský recept


Plněná rajčata zeleninvou směsí a Šmakounem s provensálským kořením


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko bio dle potřeby
cuketa, očištěná a vydlabaná136 g
velká rajčata4 ks
jarní cibulka1 ks
Šmakoun provensálské koření100 g
čerstvá bazalka dle chuti
himalájská sůl dle chuti
mletý pepř čtyř barev dle chuti
sojová omáčka Kikkoman dle chuti
bílý jogurt holandie1 lžíce
petrželová nať na ozdobení
Postup přípravy:

Už delší dobu jsem přemýšlela o plněných rajčátkách, ale nebyl pořád čas, ale když jsem ochutnala Šmakouna s provensálkým kořením a směs, kterou jsem připravila na hlavní chod, rozhodla jsem se tuto směs využít jako náplň právě do rajčátek. Je to taková dobrůtka, že si tuto kombinaci určitě zopakuji při nejbližší slavnostní příležitosti. Úžasný předkrm nebo večeře v horkých letních dnech či ozdoba na slavnostním stole. Tuto směs můžeme klidně využít i na přípravu pizzy jako základ a následně ozdobit zeleninou a kořením.

Než se pustíme do přípravy směsi, kterou budeme rajčata plnit, připravíme si rajčata, která omyjeme, u stopky seřízneme a dužinu vydlabeme. Pomůžeme si nožem a okraje zevnitř odřízneme. Dužinu nevyhazujeme, použijeme ji při přípravě náplně. Takto připravená rajčata překryjeme alobalem a dáme do lednice, aby nám neosychala.
Na Ghí krátce orestujeme pokrájenou jarní cibulku, přidáme na hrubo nastrouhanou cuketu, pokrájenou dužinu, kterou jsme vydlabali z rajčat společně s jedním pokrájeným rajčátkem navíc, najemno nastrouhaného šmakouna s provensálským kořením. Celou směs důkladně zamícháme, přidáme koření: sůl, pepř, sojovou omáčku. Celou směs povaříme do změknutí zeleniny a nakonec přidáme čerstvou na kousky natrhanou bazalku, zamícháme a necháme vychladnout, ideálně vychladit v lednici. Do vychladlé směsi přidáme dle vlastní chuti bílý jogurt (případně zakysanou smetanu, při ABKM zvolíme rýžovou smetanou Soyatoo do které přidáme Umeocet nebo citron a sůl), důkladně zamícháme a vzniklou směsí naplníme rajčata, která jsme si vyndali z lednice. Naplněná rajčátka ozdobíme čerstvými bylinkami, já zvolila petrželovou nať a přiklopíme.
Rajčata je ideální plnit krátce před podáváním, případně překryjeme potravinovou fólií či alobalem.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno