Ingredience: | |
mletá vepřová plec | 1200 g |
tence nakrájený Inovecký salám | 200 g |
33% smetana ke šlehání | 1 kelímek |
lahůdková cibulka | 1 svazek |
česnek | 4 stroužky |
majoránka | 2 lžíce |
drcený kmín | 2 lžičky |
celý kmín | 2 lžičky |
masitá paprika | 1 ks |
pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
olej | 1 lžíce |
máslo | 1 plácek (1cm) |
bílek na potření | 1 ks |
Z mletého masa je dobrá jak klasická sekaná, tak i naplněná různými plňkami. Stačí kousek nakrájeného slámu, nějaká ta zeleninka pro pestrost a hned je chutný oběd, nebo studené pohoštění.
Do mísy s mletým masem přidáme sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a prolisované stroužky česneku.
Zalijeme smetanou, vše důkladně nejlépe rukama promícháme a necháme alespoň 2 hodiny v lednici uležet (já nechávám přes noc).
Poté do masové směsi přidáme drobně nakrájenou bílou část lahůdkové cibule a opět promícháme.
Troubu zapneme na 170°C.
Směs rozdělíme na dva stejně velké díly.
Na pracovní plochu položíme potravinovou fólii a na ni dáme první díl masové směsi. Tu pomocí navlhčených rukou rovnoměrně rozprostřeme do obdélníkového tvaru na cca 2 cm výšku.
Celý plát posypeme polovinou drobně nakrájené zelené nati z lahůdkové cibule. Poklademe polovinou nakrájeného salámu (kolečka neklademe až ke konci plátu) a poklademe i proužky papriky.
Pomocí fólie opatrně svinujeme a zlehka utlačujeme masovou směs do rolády. Z fólie roládu překlopíme do pekáče, na jehož dno jsme dali lžíci oleje a zhruba 200 ml vody.
Na pracovní plochu dáme durhou potravinovou fólii a stejným postupem zhotovíme druhou roládu.
Rolády v pekáči potřeme vidličkou rozšlehaným bílkem, zlehka je osolíme a posypeme celým kmínem.
Vložíme do trouby, stupně ubereme na 160°C a pečeme cca 110 minut. Po půl hodině občas během dalšího pečení přelijeme vypečenou šťávou.
Upečené rolády odložíme stranou.
Výpek slijeme do kastrůlku, přidáme plátek másla a silným varem zredukujeme na hustší konzistenci.
Část sekané podáváme jako hlavní chod s vařeným bramborem, část jako studené pohoštění s čerstvým chlebem.
Dobu pečení a stupně berte jako orientační. Každému nemusí péct trouba stejně.
Podrobné info: