kapusta | 1 ks |
mleté maso | 500 - 600 g |
vejce | 2 ks |
cibule | 1 ks |
strouhanka | 3 lžíce |
dijonská hořčice | 2 lžíce |
česnek | 3 stroužky |
pepř | špetka |
sůl | špetka |
Ingredience: |
Jako příloha se hodí bramborová kaše, rýže nebo bílé pečivo....
Kapustu očistíme a rozebereme na listy. Povaříme na 7 minutek v osolené vodě. Poté zchladíme a necháme okapat.
Mleté maso vložíme do mísy, přidáme vejce, strouhanku, hořčici, utřený česnek, osolíme, opepříme a důkladně promícháme, až vznikne kompaktní hmota, kterou necháme krátce v chladu odležet.
Kulatou ohnivzdornou mísu vyložíme papírem na pečení (nebo můžeme dát i do 4 menších). Mísu vyložíme největšími zelnými listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj mísy. Potřeme je polovinou masové hmoty a obložíme téměř všemi zbylými listy, na které rozložíme zbylou masovou hmotu. Překryjeme ji přečnívajícími zelnými listy, které přeložíme směrem do středu, případně i zbylými zelnými listy, a vše mírně přitlačíme.
Mísu vložíme do hrnce naplněného vodou tak, aby byla do poloviny ponořená, a dusíme 2 hodiny v troubě vyhřáté na 150 °C. Pak mísu opatrně vyjmeme, nad dřezem stlačíme vršek zelí talířkem, aby vytekla přebytečná šťáva, zelí překlopíme na talíř a nakrájíme na porce.
Podrobné info: